Antena Căutare

6 iulie 1600: Mihai Viteazul s-a intitulat "domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei"

Domnitorul muntean, Mihai Viteazul, a fost cel care a realizat in anul 1600 prima uniune politica a celor trei Tari Romane. Actiunea sa a fost de natura politica, dar Unirea a fost efemera si a sucombat in fata ofensivei externe si a opozitiei interne venite din partea boierilor.

Mihai Viteazul a urcat pe tronul Tarii Romanesti in 1593 si anul urmator a aderat la “Liga Sfanta”, o coalitie indreptata contra Imperiului Otoman. Acest gest va atrage interventia turcilor si pe 13/23 august 1595 va avea loc celebra batalie de la Calugareni, in care fortele muntene si ardelene au tinut piept mult mai numeroasei armate otomane.

Domnitorul si-a continuat campania antiotomana si in 1599 a inceput unificarea celor trei Tari Romane cu acordul sustinatorului sau, imparatul Rudolf al II-lea de Habsburg. Mihai a trecut la actiune mai intai impotriva principelui Andrei Bathory al Transilvaniei, pe care l-a invins in batalia de Selimbar, 18/28 octombrie 1599. Pe 1 noiembrie Mihai Viteazul si-a facut intrarea triumfala in Alba Iulia si a fost recunoscut de Dieta ca guvernator.

In mai 1600, Mihai Viteazul l-a alungat de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movila, pe care l-a invins la Bacau, si a realizat astfel, prima unire a Tarilor Romane. Intr-un document din 6 iulie 1600 Mihai se intitula: "Domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata tara Moldovei".

Contextul international a fost insa defavorabil lui Mihai Viteazul si pana la sfarsitul anului 1600 Unirea a fost destramata si domnitorul a fost indepartat inclusiv din Tara Romaneasca. In prima parte a anului 1601, cu sprijin habsburgic el a reusit sa reia controlul in Tara Romaneasca si Transilvania, dar soarta sa a fost hotarata de cei mai puternici si pe 9/10 august Mihai a fost ucis langa Turda. Trupul sau a fost inmormantat pe loc, iar capul a ajuns Manastirea Dealu, unde se afla si astazi.

Articolul continuă după reclamă

Iata si alte evenimente care au avut loc intr-o zi de 6 iulie:

1415 - A fost ars pe rug reformatorul religios ceh Jan Hus fiind condamnat ca eretic. Este considerat erou national al poporului ceh. A luptat pentru reformarea Bisericii Catolice, a militat pentru libertatea de gandire, si folosirea limbii cehe in slujbele bisericesti, recunoscand numai Biblia ca o autoritate suprema in credinta crestina.

1535 – A murit Thomas Morus, umanist si politician englez, sfant in bisericile catolica si anglicana. A refuzat sa-l recunoasca pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus sa renunte la principiile sale si la religia sa catolica, refuz care a avut drept consecinte incheierea carierei sale politice, inchiderea sa in Turnul Londrei, si apoi executarea lui pentru inalta tradare.

1600 - Mihai Viteazul s-a intitulat intr-un hrisov "domn al Tarii Romanesti si Ardealului si a toata Tara Moldovei", confirmand, documentar, prima unire politica a celor trei tari romane (unirea efectiva fusese realizata la sfarsitul lunii mai 1600).

1785 – Dolarul american a fost adoptat in unanimitate ca moneda a SUA. Este moneda cu cea mai larga raspandire pe glob fiind moneda oficiala si in alte tari decat SUA si neoficiala in zeci de state.

1809 – Batalia de la Wagram se incheie cu victoria armatei franceze condusa de Napoleon Bonaparte. Lupta, care a durat doua zile, a fost cea mai mare de pana atunci din Razboaiele Napoleoniene.

1854 – A decedat fizicianul german Georg Simon Ohm. A descoperit proportionalitatea dintre diferenta de potential, intensitatea curentului electric si rezistenta electrica care a devenit cunoscuta incepand cu 1826 ca “legea conductiei electrice” sau “legea lui Ohm”. Ohm a ramas cunoscut in fizica si datorita faptului ca unitatea de masura a rezistentei electrice ii poarta numele, numindu-se Ohm.

1885 - Savantul francez Louis Pasteur a testat cu succes vaccinul antirabic. Pacientul a fost Joseph Meister, un baiatel care fusese muscat de un caine turbat. Din acel moment vaccinul impotriva turbarii a inceput sa fie folosit pe scara larga si a salvat viata a zeci de milioane de oameni.

1893 – A murit scriitorul francez Guy de Maupassant. A scris, printre altele, romanul de mare succes “Bel-Ami”, care a fost ecranizat in mai multe randuri, ultima data in 2012, cu Robert Pattinson, Uma Thurman, Kristin Scott-Thomas si Christina Ricci in rolurile principale.

1917 - Primul Razboi Mondial. Trupele arabe conduse de Lawrence al Arabiei si Auda ibu Tayi captureza orasul Aqaba. Thomas Edward Lawrence a fost un ofiter britanic care a participat ca lider al arabilor in revolta lor impotriva dominatiei otomane. In 1962 a fost realizat filmul “Lawrence al Arabiei”, cu Peter O’Toole in rolul principal.

1919 - Dirijabilul englezesc R34 a aterizat la New York, dupa o calatorie ce a durat 108 ore. A fost prima traversare a Oceanului Atlantic de catre un astfel de aparat de zbor.

1923 – S-a nascut Constantin Balaceanu-Stolnici, medic si politician roman, membru de onoare al Academiei Romane. Este descendent al Balacenilor, veche familie boiereasca apartinand nobilimii pamantene. Pe 24 aprilie 2007 ziarul “Cotidianul” a dezvaluit ca a fost colaborator al Securitatii sub numele de cod “Laurentiu”, fapt recunoscut de Balaceanu-Stolnici.

1935 – A venit pe lume Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, exilat in India din 1959, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1989. El este seful spiritual al budismului tibetan si liderul guvernului tibetan aflat in exil in Dharamsala, localitate aflata in nordul Indiei. Filmul “Sapte ani in Tibet”, cu Brad Pitt in rolul principal, arata perioada copilariei lui Dalai Lama si inceputul ocupatiei chineze a Tibetului.

1947 – Celebra arma automata, AK-47 – Kalasnikov, a inceput sa fie produsa in URSS. Este cea mai buna arma de asalt creata vreodata, fiind utilizata pe scara larga in zeci de tari. Se estimeaza ca pana in prezent au fost produse intre 70 si 100 de milioane de bucati.

1957 - Jucatoarea americana de tenis, Althea Gibson a devenit prima sportiva de culoare care a castigat Wimbledon-ul la simplu feminin. Althea a atins varful carierei in perioada 1956-1958, atunci cand a castigat sase titluri de Mare Slem la simplu si inca sase titluri la dublu si a fost jucatoarea numarul unu a lumii in 1957 si 1958.

1957 – John Lennon si Paul McCartney au facut cunostinta in ce timp ce Lennon canta cu trupa sa, The Quarrymen. A fost primul pas spre crerea celebrei trupe de mai tarziu, The Beatles, cea mai iubita trupa de muzica rock din istorie.

1962 – A murit scriitorul american William Faulkner, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1949. A scris mai multe lucrari prin care a creat o adevarata mitologie a Sudului, primul sau roman de succes fiind “Zgomotul si furia”, aparut in 1929.

1971 – A incetat din viata muzicianul american de jazz Louis Armstrong. A fost unul din exponentii cei mai reprezentativi ai “stilului New Orleans” in muzica de jazz din perioada interbelica. Pentru felul de interpretare si vocea inconfundabile a fost numit “The King of Jazz”. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale este “What a wonderful world”.

1988 – Platforma petroliera Alfa, care extragea titei din Marea Nordului, a fost distrusa de o serie de explozii si de incendiile care au urmat. 167 de muncitori au fost omorati in cel mai mare dezastru in termeni de pierderi de vieti omenesti la o exploatare petroliera.

1997 – Au inceput cinci zile de lupte de strada in districtele catolice din Irlanda de Nord, din cauza neautorizarii unei parade care trecea printr-o zona protestanta din Portadown.

1998 – In Hong Kong a fost deschis noul aeroport international, Chek Lap Kok, in vreme ce vechiul aeroport, Kai Tak, a fost inchis.

2006 – Pasul Nathula, aflat intre China si India, inchis in urma razboiului dintre cele doua state, a fost redeschis traficului dupa 44 de ani.

5 iulie 1880: S-a nascut actorul de revista Constantin Tanase... 7 iulie 1923: S-a nascut marele regizor Liviu Ciulei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x