- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fotografii prezenti lucreaza la granita dintre fotojurnalism si arta fotografica propriu - zisa, dezvoltand un stil personal care prezinta realitatea socio-culturala si politica intr-o maniera estetica, dar nu estetizanta. Selectia a fost realizata de Hasan Senyuksel, fondator Fotografevi si editor al publicatiei de specialitate IZ. Expozitia ofera o imagine caleidoscopica a foto-jurnalismului in Romania si va avea vernisajul pe 19 aprilie.
Pe 20 aprilie Bogdan Croitoru, Dragos Lumpan, Serban Mestecaneanu si Cristian Movila vor vorbi despre experienta lor ca fotografi liberi profesionisti in si din Romania. Ei vor lansa o dezbatere care va porni de la chestiuni de baza precum ce inseamna o buna fotografie, care este relatia intre aceasta profesie si aceea de jurnalist, ce inseamna de fapt sa fii un fotograf freelance.
In perioada 23-25 aprilie Serban Mestecaneanu va sustine un workshop avand ca tema fotografia instantaneu - Street Photography, a Hit or Miss Business. Cele mai bune recompense si premii sunt obtinute in general pentru astfel de momente dificile surprinse in instantaneele fotografice, iar tehnica instantaneelor este probabil cea mai uzitata in domeniul imaginii. Atelierul se adreseaza tinerilor fotografi interesati de acest domeniu care vor invata timp de trei zile chestiuni teoretice si practice legate de instantaneul fotografic.
FOTOGRAFI
Bogdan Croitoru - Traieste si lucreaza in Bucuresti, s-a lansat inca din 2006 lucrand ca fotograf pentru publicatii ca National Geographic, Der Spiegel, Stern, alegand cu precadere subiecte socio-culturale. In 1999 devine foto-reporter profesionist, fiind angajat de Evenimentul Zilei. In 2001 absolva Facultatea de Biologie la Universitatea din Bucuresti, apoi obtine un masterat in neurobiologie-etologie la aceeasi universitate. In 2004 urmeaza cu succes cursurile Scolii populare de arta din Bucuresti, la sectia fotografie. In ultimii 5 ani lucreaza mai ales pentru editia in limba romana a revistei National Geographic si pentru editiile internationale ale revistelor NG Nederland si NG Traveller. Ca membru al fotoclubului roman "7 zile" este coautorul albumului fotografic "Maramures, 7 ani, 7 zile", Humanitas, Bucuresti, 2007.
Dragos Lumpan - traieste si lucreaza in Bucuresti, fotograf liber profesionist, colaboreaza constant cu National Geographic, este un artist complex care atinge cele mai putin vizibile aspecte ale realitatii - printre altele a publicat un album despre viata monahala intitulat "Fatete ale vietii monahale". A expus in intreaga lume: Luxemburg , Venetia, Londra, Istanbul, Bucuresti, New York, Washington, Boston, Dartmouth, San Francisco. Cea mai recenta lucrare a sa, dedicata transhumantei, finantata de Programul Cantemir al Institutului Cultural Roman a fost itinerata in Europa si a fost publicata in albumul intitulat "Ultima transhumanta" in anul 2011. "Ultima transhumanta" a fost expusa in cadrul Targului de arta "Artist-Tuyap" 2011, cu sprijinul ICR Istanbul. Lucreaza totodata ca director de imagine pentru industria filmului.
Serban Mestecaneanu - fotograf free lance care traieste in Bucuresti si lucreaza cu precadere in proiecte axate pe problematici culturale sau sociale. Lucrarile sale sunt expuse in toata lumea si au dobandit prestigioase distinctii cum ar fi "Medalia de aur la Tierenberg Linz, Austria, sectiunea Trairi - Emotii "Super Circuit International Photography". Este autorul a doua albume fotografice "Sonoro - imaginandu-ne muzica" publicat la Igloo media in 2008, album in alb-negru, si "Opera - fata cea nevazuta" publicat de Petrom gas in 2008, de asemenea in alb si negru. Este director al SAFO, targul international de fotografie Bucuresti.
Cristian Movila - Nascut in Bucuresti, fotograf freelance din 2005, si-a inceput activitatea in domeniu cu doi ani inainte (2003) ca angajat al agentiei de presa Mediafax. Lucrarile lui Cristian sunt variate de la conflicte armate pana la subiecte sociale, in special in zone precum Orientul Mijlociu, Rusia, Europa de Est, fosta Uniune Sovietica sau Statele Unite ale Americii. Este preocupat sa fotografieze imagini de razboi, de conflict sau foamete, precum si alte imagini reprezentant coflicte sociale si politice. Imaginile pe care le-a surprins peste tot au aparut in numeroase publicatii internationale, inclusiv in National Geographic, Newsweek, The New York Times Magazine, Paris Match si altele. Un exemplu graitor al crezului sau artistic este Campania "Visuri neterminate". In 2005, in timp ce vizita Spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti, Cristian a fost profund impresionat de suferinta la care a fost martor acolo. De aceea, a dorit sa foloseasca puterea imaginii fotografice ca sa ajute copiii bolnavi de cancer. Dupa 2 ani de lucru la acest proiect a organizat in 2008 o expozitie de fotografie si o campanie filantropica in Bucuresti si Paris, prin intermediul carora s-au adunat 3,2 milioane de euro pentru a sprijini tratarea fazei incipiente de cancer la copii.
Marin Raica - Tanar fotograf mai putin cunoscut din Romania, a lucrat pentru publicatii ca Romania Libera si Jurnalul National. Portretele sale remarcabile au in acelasi timp o mare valoare artistica, dar si una etnografica, Marin fiind capabil sa surprinda momente de viata si sa releve in acelasi timp contextul socio-cultural al instantaneelor sale. Fotografia denota o profunda sensibilitate pentru fizionomia umana si pentru expresiile acesteia.
Aceasta serie de evenimente marcheaza inceputul unui parteneriat intre ICR Istanbul si Fotografevi care are ca scop promovarea fotografiei romanesti in Turcia si facilitarea colaborarii viitoare intre fotografi romani si turci-transmite ICR Istanbul.
Mai sunt 900 de bilete la concertul lui Jose Carreras... A1.ro iti recomanda azi filmul "Placinta Americana. Din nou pe felie". Vezi trailerul!...