Chiar daca a fost recunoscuta pe plan international, scriitoarea Christa Wolf a fost nevoita sa se exileze temporar in Statele Unite ale Americii, din cauza unor dezvaluiri aparute in presa care o prezentau in ipostaza de "colaboratoare neoficiala" a STASI, politia secreta a RDG si care i-au patat imaginea.
Christa Wolf s-a nascut in 1929 in Prusia Orientala si prin scrierile sale a contribuit la nasterea literaturii din fosta Republica Democrata Germana (RDG) cu primul sau roman "Nouvelles de Moscou", o prima povestire editata in 1961 si cu "Le Ciel partage" (1963), in care visul unei societati noi se impleteste cu evolutia individuala.
Presedintele german Christian Wulff a subliniat joi ca opera sa a "emotionat si incantat tara noastra, impingand-o la reflectie". "Pentru multi cititori si cititoare, Christa Wolf a fost mai mult decat o romanciera. Ea inca mai credea, intr-o maniera aproape demodata si totusi si astazi actuala, in Bine si capacitatea imbunatatirii fiintei umane", a adaugat el.
"Germania a pierdut cu Christa Wolf unul din cei mai importanti autori contemporani germani", a spus, la randul sau, ministrul german al culturii Bernd Neumann, calificand cartile ei ca pe "capodopere artistice de nivel inalt".
Christa Wolf a fost distinsa in 1980 cu premiul Georg-Buchner, cea mai inalta distinctie literara germana, si de doua ori cu "Premiul National" al RDG.
In 1990, ea a primit titlul de Ofiter al Artelor si Literelor din partea statului francez, prin intermediul ministrului culturii Jack Lang. Prietena cu Gunter Grass, ea a fost mama a doua fete si a fost casatorita cu scriitorul Gerhard Wolf. A ramas pana la sfarsit o personalitate de stanga.
Citeste si Jurnalul!
Foto: wilna.diplo.de
Biblioteca pentru toti: "Din lumea celor care nu cuvanta. Schite si povestiri" de Emil Garleanu... Concert Nana Mouskouri la Sala Palatului din Bucuresti...