Antena Căutare

A murit dramaturgul Paul Everac

Dramaturgul Paul Everac a murit, in aceasta dimineata, la un spital din Bucuresti la varsta de 87 de ani. El suferea de mai bine de sapte ani de cancer la prostata. Fiul lui Paul Everac, Eugen Constantinescu, a confirmat decesul dramaturgului pentru Q Magazine.

La sfarsitul lunii trecute, Paul Everac a fost internat de urgenta la Spitalul Fundeni, de unde a fost externat la cateva zile, fiind diagnosticat cu hemoragie digestiva inferioara si anemie severa.

Paul Everac a fost un dramaturg extrem de prolific si un om de cultura cunoscut pentru scrierile sale, pentru fundatia culturala pe care a infiintat-o in casa lui de vacanta de la Podu Dambovitei, dar si ca figura controversata in viata publica.

Paul Everac, pe adevaratul sau nume Petre Constantinescu, s-a nascut la Bucuresti, pe 23 august 1924. A urmat liceul la Arad, unde parintii sai erau profesori secundari, apoi Facultatea de Drept din Bucuresti, fiind in acelasi timp angajat la ziarul Curentul.

Este, rand pe rand, cantaragiu ("scriitor de sfecla") la Fabrica de Zahar din Arad (1948), sef de sectie la Agentia CEC din Halmagiu (1949), muzeograf la Buzau si Sighisoara (1951 - 1952), cantaragiu la Satu Mare (1953), jurisconsult la intreprinderea Forestiera din Malini (1954 - 1955), sef de protocol la Marea Adunare Nationala (1956 - 1958).

In 1948, a scris prima sa opera literara, poemul dramatic "Robinson". Au urmat, in interval de cativa ani, alte zece piese, in general reinterpretari si parafraze de mituri cunoscute ca Oedip, Ifigenia, Ioan Botezatorul, Noe sau evenimente ca Revolutia Franceza. A avut succes cu piese precum "Un fluture pe lampa", "Viata e ca un vagon", "Piatra la rinichi", "Paharul cu sifon", "Baletul electronic", "A cincea lebada", "Betia Sfanta", "Salonul" si "Cartea lui Iovita".

Piesele sale de teatru - peste 140 - au cunoscut reprezentari in tara si in strainatate, au fost adaptate pentru teatru radiofonic, film si televiziune, primind cronici elogioase si fiind premiate de Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din Romania, al carui membru a fost din 1960, si Academia Romana. In 1986, i-a fost acordat premiul Uniunii Scriitorilor pentru intreaga activitate.

Dupa Revolutie, a fost numit director general al Televiziunii Romane (1993 - 1994), iar apoi director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanista "Nicolae Iorga" de la Venetia (1995 - 1997).

In 1997, a infiintat Fundatia "Steaua Carpatina", in casa sa de vacanta de la Podu Dambovitei, judetul Arges, prin care a desfasurat mai multe manifestari culturale si artistice.

Ca sef al TVR, a fost criticat pentru Revelionul televizat din 1994, primind, dupa spectacolul transmis in direct, chiar o vizita nocturna acasa de la un grup de cetateni indignati, care ar fi vrut sa-l arunce de la etaj.

In 2008, ii este publicat volumul "Scrisori", cu epistole catre personalitati ca Ion Iliescu, Constantin Noica, Razvan Theodorescu, Cristian Tudor Popescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Corneliu Vadim Tudor, Florin Piersic, Marta Petreu, Gabriela Adamesteanu, Paul Goma, Ion Caramitru, Mircea Dinescu, Augustin Buzura, Mona Musca si Dan Diaconescu.

Citeste si Jurnalul!

Fara Anamaria Marinca, „Pescarusul” nu se mai joaca la Festivalul National de Teatru... „Anul Regelui” in anotimpuri de suflet si viata, numai cu Jurnalul National!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x