Antena Căutare

A murit regizorul Liviu Ciulei

Regizorul Liviu Ciulei a murit noaptea trecuta la un spital din Munchen la varsta de 88 de ani. Cineastul suferea de mai multe afectiuni. Liviu Ciulei este considerat parintele teatrului romanesc modern.

Liviu Ciulei, una dintre cele mai proeminente personalitati ale culturii romanesti - actor, regizor, arhitect, scenograf si profesor - s-a nascut la Bucuresti, la 7 iulie 1923.

A absolvit Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica (1946) si Facultatea de Arhitectura din Bucuresti (1949). Ca actor, a debutat in rolul lui Puck, din "Visul unei nopti de vara" de Shakespeare (1946), la Teatrul Odeon.

Din 1948, a trecut la Teatrul Municipal ("Lucia Sturdza Bulandra") al carui director artistic a fost timp de zece ani. Intre anii 1963 si 1968 fost vicepresedinte ACIN. A semnat numeroase articole in reviste culturale: "Contemporanul", "Romania literara", "Teatrul".

Din 1975, a lucrat in teatre din Germania, Marea Britanie, Canada, Australia, SUA.

Articolul continuă după reclamă

Ciulei a parasit Romania in 1980 si a devenit director artistic al Teatrului "Tyrone Guthrie" din Minneapolis, Minnesota (1980-1985), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University.

S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului "Bulandra" ca un semn de recunoastere al meritelor sale extraordinare aduse scenei si ecranului romanesc.

Ca arhitect a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului "Bulandra" si a altor teatre iar ca scenograf si-a stilizat decorurile pentru cele mai multe dintre piesele puse in scena: "Hamlet", "Visul unei nopti de vara", "Cum va place", "Iuliu Cesar" de W. Shakespeare, "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, "Leonce si Lena" de Georg Buchner s.a.

Celebrul sau spectacol "Cum va place" (1961) este considerat de critici un spectacol de rascruce pentru reteatralizarea teatrului, proces pe care Ciulei l-a teoretizat inca din 1956, in articolul "Teatralizarea picturii de teatru", publicat in numarul din luna iunie 1956 al revistei "Teatrul".

Ca regizor de film, activitatea sa a fost rasplatita prin decernarea Globului de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary (1960), pentru filmul "Valurile Dunarii", si a Premiului pentru regie, in 1965, la Cannes, pentru filmul "Padurea spanzuratilor" (dupa cunoscutul roman al lui Liviu Rebreanu), care a reprezentat apogeul experientei regizorale filmice a lui Liviu Ciulei.

In 1996 UNITER i-a acordat premiul sau anual pentru intreaga activitate. A fost distins cu Premiul de Excelenta la Galele UNITER-2001 si cu Premiul de excelenta in cinematografia romana (2002).

In octombrie 2006, a primit titlul de membru de onoare al breslei arhitectilor, acordat de Ordinul Arhitectilor din Romania.

La 22 iunie 2009, a fost lansat, la Bucuresti, volumul "Liviu Ciulei. Cu gandiri si cu imagini", carte ce cuprinde schite de spectacole, fotografii si insemnari ale marelui regizor de teatru si film. Volumul se adreseaza, in egala masura, celor ce au avut sansa de a vedea spectacolele lui Liviu Ciulei, dar si celor care nu au avut bucuria sa beneficieze de acest privilegiu, din diverse motive.

La Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) din anul 2010, maestrul Liviu Ciulei a fost rasplatit cu Premiul de Excelenta, trei dintre marile creatii cinematografice ale marelui regizor - "Eruptia" (1957), "Valurile Dunarii" (1959) si "Padurea spanzuratilor" (1964) - fiind incluse in programul TIFF 2010, in sectiunea 3×3.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Intact Images

Simboluri ale comunismului, expuse la Iasi... Pat Metheny Trio concerteaza la Sala Palatului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x