- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Marin Constantin a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, din 1960 a fost profesor si sef al catedrei dirijat cor, a sustinut cursuri in Italia, Elvetia, Mexic, Co-lumbia. A fost fondator al Corului Universitatii din Bucuresti (1948), Capelei Corale Gheorghe Cucu (1958), Corului National de Camera Madrigal (1963). A fost director al Departamentului de Muzica in Ministerul Culturii (1960-1964), dirijor si conducator al Corului Tineretului Roman (1961-1974), director general al Operei Nationale Bucuresti (1966-1970). intre 1976 si 1994 a condus cursuri internationale de dirijat si interpretare corala in Italia, Elvetia, Columbia, Mexic, Ecuador, Luxemburg, Venezuela, SUA. Marin Constantin a fost director general si dirijor al Ansamblului Tineretului din Romania (1951-1974), alaturi de care a participat la turnee internationale, obtinand medalii de aur si titlul de Artist Emerit.
A sustinut peste 3.500 de concerte in tara si in lume, a participat la nenumarate festivaluri: George Enescu - Romania, Händel - Germania, UNICEF - Franta, Toamna Varsoviana - Polonia, Anul Marcian - Venetia, Primavara la Praga etc. Printre distinctiile primite se numara: Medalia UNICEF (1968), Premiul Criticii Muzicale Germane (1971), Una Vita per l'Arte - David Michelangelo d'Oro - Italia (1977), Medaille en Vermeil - Luxemburg (1978), director de onoare al Conservatorului de Muzica din Tolima si Mexico City din 1975, ambasador al Bunavointei al UNESCO (1992).
In corul satului
S-a nascut la Urleta, judetul Prahova, sat situat la cativa kilometri de Campina. Aici, in vechea biserica - declarata acum monument istoric -, viitorul fondator al Madrigalului intemeia primul cor cu tinerii din sat. De mic a luat "in piept" greutatile vietii. "Cand aveam 4 ani si jumatate, tatal meu, lacatus mecanic la Steaua Romana din Campina, a murit intr-un accident de munca, in schela. Mama a ramas vaduva la 24 de ani, cu patru copii, eu fiind cel mai mare. Pe sora mea mai mica a nascut-o la trei luni dupa moartea tatei. Mama nu s-a recasatorit. si-a gasit insa un mod frumos de a-si alina durerea, un echilibru sufletesc in cantec - era o foarte buna soprana -, a inceput sa cante in cor.
Unul dintre modestele coruri care existau la sate. Cantam si noi cu ea, eu cu fratiorul meu pe cand aveam 6-7 ani", isi amintea cu nostalgie maestrul Constantin in cadrul unui amplu interviu acordat - in urma cu doi ani - Jurnalului National. Dupa ce a absolvit scoala Normala de la Buzau, mama i-a spus: "Costica, fa ce vrei, pentru ca eu nu mai pot sa te intretin". Baiatul necajit, care in copilarie alerga cu vitele pe islaz, apoi se culca tarziu, spre miezul noptii, si se trezea dis-de-dimineata, cu sentimentul ca munca asidua nu are sfarsit, a pretuit dintotdeauna invatatura.
Tanar dirijor
Cand tanarul Marin a absolvit scoala Normala era plin razboi. A fost luat imediat in armata, dar din cauza problemelor cardiace a fost reformat. Mentorul sau, Ion Vicol, l-a indrumat spre Conservator. A dat admitere in 1944, iar Mihail Jora l-a propus pentru bursa chiar din anul I. in primii ani de studentie profesa si ca invatator la scoala nr. 35 din cartierul Pantelimon. in anul al II-lea de Conservator s-a inscris si la Facultatea de Filosofie, iar in 1949 absolvea ambele facultati, sustinand 18 examene concomitent. in 1960 a fost numit asistent universitar, cand era deja artist emerit de patru ani si detinea cateva trofee pe plan intern si international.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
VIDEO! Festivalul Datinilor la Targu Neamt... Dumitru Titus Popa a murit...