La doua decenii de la Revolutia din decembrie 1989, cercetarile despre regimul democrat popular si socialist (comunist) sunt in plina desfasurare. Amploarea informatiei si diversitatea opiniilor fac anevoie de deslusit componentele esentiale ale acestui regim. Experientele a doua generatii - supuse unei adevarate inginerii sociale -, cat si brutalitatea si teroarea represiunii generalizate din etapa 1947-1964 au determinat (si continua s-o faca) o reactie emotionala, care s-a extins si in cercetare, in incercarile de a reconstitui ce va fi fost. Manualele de istorie, prin tipizarea continutului si reducerea la maximum a orelor rezervate disciplinei, cuprind relatari schematice, mai aproape de un documentar tehnic. Pe de alta parte, numarul articolelor, studiilor si volumelor privind intervalul 1945-1989 a crescut exponential, cu importante contributii. Treptat, ele ne ofera imagini partiale, care, la randu-le, se vor randui in teme mai mari.
Lucrarea "Romania si comunismul: o istorie ilustrata" isi propune sa arate - sintetic - componente esentiale ale regimului democrat-popular si socialist, cu evolutia lor in rastimpul amintit (1948-1989). Autorii au pornit de la constatarea simpla ca tinerii, de la 15 la 40 de ani si chiar peste, nu stiu azi mai nimic despre regimul amintit. Dupa cum persoane mai in varsta pot, in cel mai bun caz, sa relateze experiente strict personale, adesea fara legatura cu functionarea de atunci a sistemului.
Sursa: jurnalul.ro
Scandal la Bookfest: Ion Iliescu, primit cu lozinci anticomuniste... VIDEO! Patru artisti romani au ridicat sala in picioare la Varsovia...