In prezent, pe rolul instantelor de judecata din Deva si Alba Iulia exista trei dosare in care sunt anchetati braconieri arheologici, pe parcursul cercetarilor fiind luate diverse masuri asiguratorii, cum ar fi cele puse pe unele conturi din Elvetia, respectiv pentru unele depozite de la mai multe sucursale bancare din Orastie, dar si sechestrul asupra unor imobile si autoturisme.
La sfarsitul anului trecut, Tribunalul Hunedoara a condamnat opt persoane la pedepse cuprinse intre 7 si 12 ani de inchisoare pentru savarsirea mai multor fapte penale.
Potrivit procurorilor, in perioada 2000 - 2002, gruparile constituite au localizat si sustras, in mai multe randuri, dintr-un sit arheologic, 15 bratari de aur, evaluate la 1,5 milioane de euro, valorificate apoi ilegal pe piata neagra interna si internationala.
Procurorii au mai sustinut ca trei grupari infractionale au santajat, prin constrangere cu amenintari si violente, oameni de afaceri romani si straini, precum si persoane care au depus marturii contra lor in alte dosare, si, carora, dupa o ''judecata'' prealabila, le-au fixat ''amenzi'' cuprinse intre 5.000 si 25.000 de euro.
Pana in prezent, statul roman a reusit sa recupereze 12 dintre bratari, care se afla in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Bratarile pot fi admirate intre 26 mai si 10 iunie la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, in expozitia ''Mirajul aurului''.
Sursa: hotnews.ro
Eugen Simion implineste astazi 77 de ani... Intilniri culturale cu istoricul Bogdan Murgescu...