- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
La consolidarea reputatiei sale de mare scriitor a contribuit decisiv George Calinescu, care i-a acordat atentie si recunoastere in "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent", aparuta in 1941. Copilul orfan de ambii parinti - cu un tata incert si o mama care l-a abandonat -, crescut de o servitoare dintr-o mahala bucuresteana, s-a instruit, s-a slefuit, s-a indarjit intru altitudine spirituala si a devenit in lumea literara Camil Petrescu.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, scriitorul se bucura de statutul unui clasic in viata. Cu toate acestea, a purtat in toata existenta sa, ca pe o coroana de spini, realitatea de a fi fost orfan si nefericirea de a fi surzit pe front, in primul razboi mondial.
DOSARE DE EXISTENTA
"Ca o racheta de lupta explodand mecanic multicolora, personalitatea lui Camil Petrescu se infatiseaza multipla si diversa. Intelectual de rasa, spirit agitat, de felina prinsa intre gratiile menajeriei sociale, sub zambetul conventional ascunde cel mai atroce individualism. Scurmand ideile cu gheare neobosite, este vesnic in devenire. Peste tot a purtat subiectivismul enervant si nou, provocand nemultumiri si fiind el insusi nemultumit." (Ion Vinea, "Viata literara", 1931)
S-a spus ca romanul "Patul lui Procust" ar putea fi o prelungire a "Ultimei nopti de dragoste...". Dupa analiza dureroasa a geloziei si a nevrozei vietii pe front din "Ultima noapte...", "Patul lui Procust" cerceteaza atent, diseca - lucid si crud - suferinta erotica. De altfel, reapar deloc intamplator politicianul Nae Gheorghidiu, "Lumanararul", - personaje cunoscute care au "plonjat" din "Ultima noapte..." in "Patul lui Procust".
Aceasta procedura balzaciana contine intentia realizarii unei fresce sociale. Dosarele de existenta, febrilitatea de actualitate reportericeasca, notele explicative din subsolul paginii sunt cateva dintre atributele recognoscibile ale literaturii lui Camil Petrescu. Autorul ii divulga lui Eugen Jebeleanu, intr-un dialog publicat in Romania literara (1933), o parte din tehnica scrierii sale, referindu-se concret la romanul "Patul lui Procust": "Am adunat, in decursul timpului, cateva arhive de note si fise. Iata, acolo, in colt... si mai sunt inca foarte multe in birou.
Priveste, aici, chiar reviste de moda necesare fidelei redari a imbracamintei eroilor. Memoria functiona prompt; cu toate acestea, trebuiau controlate datele vestimentare. Si in ceea ce priveste stilurile mobilierelor m-am informat din gazetele de specialitate, din revistele vechi... Am dat cateva mii de lei pentru toate aceste publicatii... Fiecare personaj are cazierul si mapa sa".
"PATUL LUI PROCUST", LITERATURA VÉRITÉ
Toate aceste documente, inregistrari din viata de zi cu zi, decupaje din presa vremii, scrisorile din substanta carora e construit romanul "Patul lui Procust", notele explicative ale autorului din subsolul paginii transmit o puternica impresie de autentic, de ambianta veridica, pe care o poti atinge. "Patul lui Procust" este locul de tortura a constiintei, in care Fred Vasilescu citeste scrisorile de dragoste cumplita ale poetului Ladima catre actrita mediocra Emilia, ajutat de comentariul complementar al acesteia. Bietul Ladima, artist neinteles, joaca zaruri cu moartea si pierde.
Citeste continuarea pe jurnalul.ro
Sursa foto: Jurnalul National
Lucian Bute, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National... Vernisajul expozitiei de pictura a lui Alexandru Darida, la Chicago...