Pornind de la prezenta sa la repetitiile spectacolului "Uriasii muntilor", lucrat de Purcarete in 2009 la Teatrul National din Iasi, Oltita Cintec atentioneaza cititorul ca lucrarea este doar un eseu despre stilul de lucru al cunoscutului artist, si nu o monografie de regizor si nici una de spectacol, caci "Purcarete are inca multe de spus in estetica spectacolului teatral", iar montarea de la Iasi "nu a reusit cariera lui «Ubu Rex cu scene din Macbeth», «Danaidele» ori «Phaedra»".
Cartea este totusi foarte interesanta si utila, autoarea creionandu-i lui Purcarete un caracter artistic verosimil "din mai multe linii", selectand sa arate despre alegerea unui text, dramatic sau literar, si tratarea lui scenica, despre echipa de realizatori si lucrul cu actorii, despre spatiu, muzica, lumini, despre organicitatea spectacolului.
Concentrandu-si analiza pe asemenea directii, Oltita Cintec a facut "observatii si consemnari directe", material documentar fiindu-i, dupa cum spune, o bibliografie de referinta, carti si periodice, declaratii directe ale catorva dintre cei cu care Purcarete a colaborat si colaboreaza indeaproape. Ea a inserat si precedentele ei referiri la montarile creatorului. Exista si lista spectacolelor de teatru si de opera realizate de Silviu Purcarete. La capitolul Album au intrat in jur de 140 de fotografii: secvente din spectacole si cateva portrete ale regizorului.
Din aceasta carte, cititorul poate afla multe lucruri despre regizorul "autoironic si ludic", caruia "nu-i place sa vorbesca despre sine si nici despre spectacolele sale". In rarele cazuri cand a facut-o, afirma: "Mi-ar fi placut sa traiesc in diferite epoci"; "Am un stil eclectic"; "Sunt superstitios"; "Ma consider o fire calma si clasica"; "Sa spunem ca-mi plac lucrurile perfecte".
Citeste si Jurnalul!
Se da startul Festivalului Filmului Rus!... Circa 80 de tablouri ale unor pictori romani celebri, scoase la licitatie...