N-are stare. Aflat intotdeauna in deplinatatea constiintei nationale, il furnica tot timpul talentul de a face lucruri nefacute. George Bernard Shaw spunea ca "patriotismul este convingerea ca tara ta este superioara celorlalte, din cauza ca tu te-ai nascut acolo". In acest sens Tudor Gheorghe sufera de patriotism cronic! Nu renunta sa ne pregateasca lectii de omenie, istorie si educatie civica. "Aoleu, sa nu se sperie pampalaii! Dau din nou o lectie de istorie cu spectacolul «Cavalerii felinarelor tarzii»... De-aia nu sunt eu in show-biz, ci in cultura. La 12 octombrie, la Sala Palatului, de la ora 19:00, dau de stire Guvernului Romaniei, Parlamentului si Presedentiei ca institutia de Cultura care sunt functioneaza la parametri normali!"
"Cavalerii felinarelor tarzii" incheie elegant periplul lui Tudor Gheorghe prin perioada interbelica, perioada care nu inceteaza sa-l fascineze: "Acest spectacol ilustreaza poate cel mai bine dintre toate ca era foarte bine oranduita societatea romana in acea vreme. Exista o clasa de mijloc care mergea la restaurant, manca fripturi, bea sprituri... Oamenii erau fericiti cu familiile si prietenii lor, se distrau, vorbeau tare si ascultau Zavaidoc. Exista elita, lumea rafinata a Micului Paris de altadata... Cuconetul se ducea in restaurantele de lux, cu domnii imbracati in smoking si cu papioane la gat, cu parul lins si dat cu briantina si ascultau Moscopol".
Cu multa munca si pricepere, maestrul a reusit sa imbine cele doua lumi, fara sa se fereasca sa scoata la lumina piesele interpretate de Jean Moscopol in exil. "El a plecat in America si de acolo a lansat, pe undele postului de radio «Vocea Americii», o seama de cupletele foarte acide pentru acea perioada a anilor ‘50 si..., la adresa Republicii Populare Romane. Aceasta generatie nu are habar de ce se intampla atunci. Sunt termeni pe care nu-i cunosc. De pilda, nu se stie ce inseamna ARLUS - Asociatia Prieteniei Romano-Sovietice.... Jean Moscopol spunea: «Stii tu, mandro, ce ti-am spus/ Despre rusii din ARLUS...»...
De asemenea, tinerii nu au notiunea exacta a cotelor, care erau impozitele de altadata. Erai obligat sa dai statului cota din produsul tau: «Radio Bucurestii graieste/ Cine intreaba nu greseste/ Daca radio pofteste/ Intrebam si noi, fireste,/ Statul hot si porc de caine/ De ce ia de la tarani grau cu 28 de bani/ si ne ia 2 lei pe-o paine?!»... Mai e o dulceata de cantec, prin care Moscopol a presimtit problemele pe care le avem astazi cu bancile: «Decat sa fiu iar furat/ Si prin CEC stabilizat/ Mai bine beau si petrec/ Decat sa dau bani la CEC»... Este cutremurator cum toate aceste lucruri sunt valabile si astazi!"
"Cavalerii felinarelor tarzii" are premiera in cadrul Festivalului Artelor Bucuresti, singurul festival sustinut in totalitate de public, organizat de Asociatia Culturala Maria Domina.
Sursa: jurnalul.ro
Carte: “Barbati care urasc femeile”, de Stieg Larsson, maine, cu Gazeta Sporturilor... "Barbati care urasc femeile", de azi numai cu Gazeta Sporturilor...