Cele mai importante evenimente ale lunii iulie. România Mare și-a pierdut regii, Ferdinand și Maria. Începe Primul Război Mondial prin declarația de război a Austro-Ungariei la adresa Serbiei

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna iulie

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna iulie

1 iulie 1878: S–a încheiat Congresul de pace de la Berlin. Prin Tratatul de pace s–au recunoscut independența României și drepturile ei asupra Dobrogei. Județele Cahul, Bolgrad și Ismail, din sudul Basarabiei, aflate în componența României, sunt încorporate Imperiului Țarist.

1 iulie 1916: În prima zi a Bătăliei de pe Somme, 19.000 soldați ai armatei engleze sunt uciși, iar 40.000 sunt raniți.

1 iulie 2005: Intra în circulație leul nou, urmând ca pâna la 31 decembrie 2006 leii vechi să circule în paralel cu cei noi. Aceasta reprezinta a doua etapa a denominarii și începând cu aceasta data 10.000 lei vechi vor fi preschimbați pentru un leu nou.

1 iulie 1891: A murit Mihail Kogalniceanu, om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român din Moldova, care a devenit prim-ministru al României în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza și mai târziu ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.

2 iulie 1838: A aparut, la Brașov, "Foaie pentru minte, inima și literatură", publicație condusă de George Barițiu, supliment literar al „Gazetei de Transilvania".

2 iulie 1923: A avut loc accidentul feroviar de la Vintileanca, soldat cu 66 de morți și 105 raniți, unul dintre cele mai grave din istoria României.

2 iulie 1934: În Germania Nazistă "Noaptea cuțitelor lungi" se termină cu moartea lui Ernst Röhm, liderul trupelor SA.

2 iulie 1504: A murit Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei (1457-1504), personalitate marcantă a istoriei României, înzestrata cu mari calități de om de stat, diplomat și conducator militar. A domnit timp de 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

3 iulie 1886: Karl Benz dezvăluie oficial "Benz Patent Motorwagen", privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

3 iulie 1900: A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin). Ferdinand, conte von Zeppelin (1838–1917), constructor german de dirijabile, a fost primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

3 iulie 1928: John Logie Baird englez a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.

Citește și
razvan-simion-daliana-raducan-colaj
Răzvan Simion și Daliana Răducan, apariții inedite la botezul fiului lui Dani Oțil. Ce ținute au purtat
Răzvan Simion și Daliana Răducan, apariții inedite la botezul fiului lui Dani Oțil. Ce ținute au purtat
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
colaj alec baldwin
Alec Baldwin l-a întâlnit pe soțul Halynei Hutchins, producătorul de imagine care a murit în incidentul de pe platourile de filmare
Alec Baldwin l-a întâlnit pe soțul Halynei Hutchins, producătorul de imagine care a murit în incidentul de pe platourile de filmare
Mai multe articole

4 iulie 1776: A fost adoptat documentul numit Declarație de independență a Statelor Unite ale Americii prin ratificarea sa de către Congresul Continental, prima entitate conducătoare a noului stat creat.

4 iulie 1864: A fost adoptat decretul domnesc privind înființarea Universității din București, care reunea într-un singur corp facultățile de Drept, Științe și Litere.

5 iulie 1865: A fost impusă pentru prima oară în lume o limită de viteză (două mile pe oră) în Marea Britanie.

5 iulie 1941: Al Doilea Război Mondial. Brigăzile 1 și 4 Mixte din cadrul Armatei Române au eliberat orașul Cernăuți.

5 iulie 1946: La Paris au fost prezentați primii bikini. Se lansează o nouă modă.

6 iulie 1415: A fost ars pe rug reformatorul religios ceh Jan Hus (condamnat ca eretic); erou național al poporului ceh și creator al limbii literare cehe.

6 iulie 1600: Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei", confirmând, documentar, prima unire politică a celor trei țări române (unirea efectivă fusese realizată la sfârșitul lunii mai 1600).

6 iulie 1885: Savantul francez Louis Pasteur a folosit pentru prima dată vaccinul antirabic. Pacientul este Joseph Meister, un băiat care a fost mușcat de un câine turbat.

6 iulie 1919: Dirijabilul englezesc R34 aterizează la New York, după o călătorie ce a durat 108 ore. A fost prima traversare a Oceanului Atlantic de către un astfel de aparat de zbor.

6 iulie 2012: Traian Băsescu a fost suspendat din funcția de președinte al României de parlamentarii din cadrul celor două camere reunite ale Parlamentului cu 256 voturi pentru. În urma prezenței la referendum a 46,24% din populația cu drept de vot, rezultatul a fost invalidat deoarece nu a întrunit cvorumul necesar.

7 iulie 2005: Mai multe explozii de natură teroristă au zguduit Londra. Au fost uciși 56 de oameni și peste 700 răniți.

8 iulie 1392: Menționarea prezenței monedelor emise de Țara Românească în cartierul Pera din Constantinopol („perperii de Valachia"); era atestată, astfel, circulația monedei românești în comerțul internațional.

8 iulie 1497: Vasco da Gama începe prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa; se deschide astfel linia de navigație din Europa spre Asia.

8 iulie 1581: Lucaci "riitorul", profesor la Școala Mănăstirii Putna, a terminat de copiat textul bilingv (slavon și românesc) al unei Pravile. Acesta este cel mai vechi text juridic românesc datat.

8 iulie 1709: Marele Război al Nordului: Bătălia de la Poltava – Petru cel Mare al Rusiei îl învinge pe Carol al XII-lea al Suediei; se încheie astfel rolul Suediei ca putere majoră în Europa.

8 iulie 1869: S-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai din Europa, in Timișoara.

8 iulie 1994: A murit Kim Ir-Sen, liderul comunist al Coreei de Nord de la fondarea sa în 1948 până la moarte, în 1994. El a deținut postul de prim-ministru (1948–1972) și președinte din 1972 până la moartea sa. A avut o relație specială de prietenie cu liderul comunist român Nicolae Ceauseșcu.

9 iulie 1958: Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în Golful Lituya, Alaska, provocând un mega tsunami cu înălțimea valului de apă de 520 metri, cel mai mare tsunami cunoscut în istorie.

9 iulie 1997: Pugilistul american Mike Tyson a fost retras temporar din meciurile de box, ca pedeapsă pentru faptul că, înainte cu câteva zile, îl mușcase pe Evander Holyfield de ureche.

10 iulie 1943: Armatele anglo–americane debarcă în insula Sicilia, deschizând un nou front în cel de–Al Doilea Război Mondial (Operațiunea Husky).

10 iulie 1994: România pierde în fața Suediei, la penalty-uri, calificarea în semifinale Campionatului Mondial de Fotbal din SUA, unde putea întâlni echipa Braziliei.

11 iulie 1714: Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin.

11 iulie 1917: Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărăști în care Armata a II–a română, comandată de generalul Alexandru Averescu, înfrânge armata germană (11 iulie – 19 iulie).

12 iulie 1987: Jefuirea Depozitului de Valori Knightsbridge - Hoții au plecat cu o pradă în valoare de aproximativ 66 de milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari 2012). În august a fost arestat italianului Valerio Viccei, care mai târziu a scris o carte despre jaf.

13 iulie 1897: După doar două zile în aer, expediția polară cu balonul cu gaz a cercetatorilor suedezi Salomon August Andrée, Nils Strindberg și Knut Fraenkel este forțată să aterizeze. Abia după 30 de ani, în vara anului 1930 doi pescari de pe baleniera Bratvaag au descoperit corpurile celor trei expediționari, perfect conservate în gheață. Șefului expediției, inginerul Andrée, îi lipsea însă capul, mâncat probabil de urși.

13 iulie 1990: Liga Studenților din Institutul Politehnic București, Asociația studenților arhitecți și Grupul Independent pentru Democrație organizează un marș de solidaritate cu Marian Munteanu și cu ceilalți arestați, în zilele de 13–15 iunie - "Marșul cămășilor albe".

14 iulie 1582: A apărut „Palia de la Orăștie“ – prima traducere românească a vechilor cărți biblice „Geneza“ și „Exodul“, tipărită la Orăștie de meșterul-tipograf Șerban, fiul diaconului Coresi, și diaconul Marian. Este un prețios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parțială a Bibliei, demonstra posibilitățile de expresie ale limbii române și capacitatea ei de a fi limbă de cultură.

14 iulie 1789: Căderea Bastiliei a marcat începutul Revoluției franceze.

14 iulie 1947: Înscenarea de la Tămădău: Un grup de zece conducători ai PNȚ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea“, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină“.

14 iulie 1967: A murit scriitorul român Tudor Arghezi. A scris, între altele, teatru, proză, pamflete, precum și literatură pentru copii. A fost printre autorii cei mai contestați din întreaga literatură română.

14 iulie 2010: S-a sinucis Mădălina Manole, solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română.

15 iulie 1973: La Roma, tânărul în vârstă de 17 de ani, John Paul Getty III a fost răpit. Autorii au cerut o răscumpărare de 17 milioane de lire sterline. Bunicul său, miliardarul Jean Paul Getty a refuzat plata și a primit un plic conținând o șuviță de păr și o ureche umană. În cele din urmă bunicul a negociat recompensa la suma de 2 milioane de lire sterline, iar Getty III a fost găsit viu în sudul Italiei, pe 15 decembrie 1973.

16 iulie 1054: S-a produs Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin.

16 iulie 1544: Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc", prima carte tipărită în limba română.

16 iulie 1661: Banca suedeză "Stockholms Banco" emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.

16 iulie 1945: Proiectul Manhattan: În deșertul Alamogordo din SUA a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test", în care s-au folosit șase kilograme de plutoniu și care a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.

16 iulie 1961: Atleta Iolanda Balaș, multiplă campioană, a stabilit, într-un concurs desfășurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea și ultimul record mondial al său la săritura în înălțime: 1,91 m.

17 iulie 1918: Din ordinul dat de Partidul Bolșevic, împăratul rus Nicolae al II-lea și famila sa au fost asasinați la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia.

18 iulie 1938: A murit regina Maria a României, soția regelui Ferdinand și mama regelui Carol al II-lea. Și-a adus o contribuție decisivă la crearea României Mari prin activitatea din Primul Război Mondial și campania diplomatică din timpul Conferinței de Pace.

19 iulie 1877: Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a adresat principelui Carol o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul.

19 iulie 1965: La Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de secretar general al Partidului.

20 iulie 1923: Pancho Villa se deplasează cu mașina personală, însoțit de garda de corp înarmată, spre Hidalgo del Parral; ucigași angajați de președintele mexican Alvaro Obregon îl atacă și îl ucid cu 47 de gloanțe.

20 iulie 1944: Al Doilea Război Mondial: Adolf Hitler supraviețuiește complotului de la 20 iulie într-o încercare de asasinat condusă de Claus von Stauffenberg.

20 iulie 1969: Programul Apollo: Apollo 11 face cu succes prima aterizare cu echipaj uman pe Lună, în Marea Liniștii. Americanii Neil Armstrong și Buzz Aldrin devin primii oameni care vor merge pe Lună, aproape 7 ore mai târziu.

20 iulie 1927: A murit Ferdinand I al României, primul rege al României Mari. A condus România în timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern.

21 iulie 1718: Tratatul de la Passarowitz: Imperiul Otoman cedează Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei și al Bosniei.

21 iulie 1983: La stația Vostok din Antarctica de Est, se înregistrează cea mai scăzută temperatură de pe Pământ, -89,2 °C.

21 iulie 1907: A murit Nicolae Grigorescu, cel mai mare pictor român și fondatorul picturii române moderne.

22 iulie 2011: 77 de oameni sunt uciși în cele două atacuri teroriste din Norvegia, atacuri comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik.

24 iulie 1917: Bătălia de la Mărășești. Victoria armatei române comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de feldmareșalul August von Mackensen (24 iulie/6 august-6/19 august).

25 iulie 1909: Pionierul francez al aviației Louis Blériot a realizat prima traversare în avion a canalului Mânecii (37 de minute).

25 iulie 1917: Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial, a fost condamnată la moarte. Ea a fost executată la 17 octombrie 1917, în Franța, lângă șanțurile castelului Vincennes.

26 iulie 1941: Al Doilea Război Mondial. Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

26 iulie 1976: Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oară, la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacționată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.

27 iulie 1940: Bugs Bunny a debutat pe micile ecrane, în desenul animat A Wild Hare.

28 iulie 1914: Primul Război Mondial: Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, fapt care a marcat începutul primei conflagrații mondiale (1914-1918).

28 iulie 1976: Cutremur devastator în Tangshan/China. Peste 250.000 de victime. Este considerată cea mai mare catastrofă seismică din istorie.

29 iulie 1848: În parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste "Deșteaptă-te, române", devenit după Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.

Parteneri
Mutabal. Salată de vinete cu tahini, din bucătăria orientală
Nu lăsa să treacă sezonul vinetelor fără să prepari o rețetă deosebită de salată de vinete cu tahini. Îți propunem să testezi un preparat originar din bucătăria orientală, cunoscut sub numele de mutabal.
Catine.ro
Ultimele știri