Antena Căutare

Centenarul Marii Uniri. Festivalul Bucovinei 23 - 25 noiembrie 2018 la București

Centenarul Marii Uniri. Festivalul Bucovinei 23 - 25 noiembrie 2018 la București. Unirea Bucovinei cu Romania, moment crucial in f[urirea Romaniei Mari, va fi celebrat] timp de 3 zile, ]ntre 22-25 noiembrie 2018, la București, în Pța George Enescu ( la Paltul regal). Unirea Bucovinei cu România s-a realizat pe 28 noiembrie 1918

Galerie
Centenar | facebook.com

Între 23 și 25 noiembrie, românii sărbătoresc unirea Bucovinei cu România. Acest moment important în făurirea României Mari va fi celebrat în capitală timp de trei zile, Piața George Enescu, alături de bucovineni.

La acest eveniment vor fi prezenți reprezentanții presei de limbă română din Ucraina, personalități ale comunității românești, primarii localităților cu populație românească, dar și asociațiile culturale ale românilor din Regiunea Cernăuți.

Artiștii și ansamblurile folclorice din Bucovina, care vor participa la Festivalul Bucovinei, organizat în București, în perioada 22 - 25 noiembrie 2018, în piața George Enescu sunt:

- Angelica Flutur

Articolul continuă după reclamă

- Alexandru Brădățan

- Sorin Filip

- Alexandra Dan

- Mariana Maloș

- Mihai Hrincescu

- Răzeșii Bucovinei

- Ilaria Pușcă și ansamblul “Gura Izvorului”

- Cetina

- Ansamblul Plaiurile Pojorâtei

- Călin Brăteanu

- Grupul folkloric Perla din Cernăuți

- Mahala

- Ostrița ( Horbova)

- Mugurel din Pătrăuți

- Ai lui Ștefan, noi oșteni

- Covasna

- Huțulca

- Casian Balabasciuc

- Ansamblul Ciprian Porumbescu

- Ansamblul Folcloric “Izvorașul”

- Ansamblul Buciumele din Câmpulung Moldovenesc

- Țărăncuța

Tot cu ocazia unirii Bucovinei cu România, Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României și Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale organizează marți, 27 noiembrie, de la ora 11:00, la Muzeul de Istorie, vernisajul expoziției temporare "100 de ani de la unirea Bucovinei cu România 1918-2018”.

Unirea Bucovinei cu România s-a înfăptuit la 28 noiembrie 1918, la Cernăuți. Declarația de unire a Bucovinei cu România s-a semnat în Sala Sinodală a Palatului mitropolitan. Contextul european în care Bucovina se unește cu România a fost dominat de mari prefaceri. Puterile Centrale au ieșit înfrânte din Primul Război Mondial și au capitulat una câte una, spre sfârșitul anului 1918.

Consiliul Național Român a cerut sprijin militar Guvernului României și a convocat, pentru 15/28 noiembrie 1918, Congresul general al Bucovinei. La Congres au participat 74 de delegați ai Consiliului Național Român, 13 delegați ai ucrainienilor, 7 ai germanilor, 6 ai polonezilor. Cel care a citit în plen Moțiunea a fost Dionisie Bejan. Moțiune prezenta caracterul românesc al Bucovinei și cerea “unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru, regatul României”.

Moțiunea indica faptul că “Bucovinenii n-au pierdut nădejdea că ceasul mântuirii, așteptat cu atâta dor și suferință, va sosi și că moștenirea lor stăbună, tăiată prin granițele nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Ștefan”.

Sursă foto: Facebook Centrul Cultural al Sectorului 1, radioresita.ro, Facebook Bucovina, te iubesc

Sursă de informare: Filimon Dan, Iubitor de Bucovina

Evenimente București 24 noiembrie 2018... Evenimente București 25 noiembrie 2018...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x