Brian Wansik, profesor de marketing si economie aplicata la Universitatea Cornell (New York), si fratele sau, Craig, profesor de studii religioase si ministru presbiterian in Virginia, au analizat 52 dintre cele mai celebre picturi reprezentand Cina cea de Taina, acestea fiind realizate intre anii 1000 si 2000.
Cu ajutorul unei tehnologii digitale, cei doi cercetatori au constatat ca, de la un secol la altul, marimea farfuriilor din fata lui Iisus si a apostolilor sai, raportata la marimea medie a capetelor personajelor, a crescut in mod evident, cu 65,6% in cei o mie de ani.
De asemenea, marimea felului de mancare principal a crescut cu 69,2%, in timp ce marimea bucatilor de paine de pe masa a crescut cu 23,1%.
Acolo unde se poate vedea cu exactitate, se observa ca felurile de mancare facute din peste sau din anghila au crescut, intr-un mileniu, cu 18%, cele din miel cu 14%, iar cele din porc cu 7%.
De aceea, prezenta unor feluri de mancare mai consistente si mai variate pe niste farfurii mai mari a determinat personajele sa manance mai mult.
Brian Wansik este de parere ca aceasta evolutie a fost determinata de succesul agriculturii din ultimele zece secole, cand productia a crescut enorm, a fost pusa la dispozitia mai multor oameni, iar cantitatea si posibilitatea de a-si procura hrana nu au mai reprezentat o problema.
"Pentru ca arta imita viata, aceste schimbari se reflecta si in picturile care reprezinta cina cea mai celebra din istorie", a explicat, Wansik, citat de AFP.
Sursa: intactnews.ro
Simbolul @, celebrat la New York... Augustin Buzura: "Cultura de coviltir"...