Un roman-fluviu care a incantat copilaria si adolescenta a generatii intregi de cititori... Redam doua interviuri cu "parintele" ciresarilor, Constantin Chirita, inserate in volumul I al "Romanului romanesc in interviuri", de Aurel Sasu si Mariana Vartic.
Daca ati fi trecut cu mine acum o saptamana pe langa Libraria Sadoveanu, in jurul orei sapte seara, ati fi ramas cu impresia ca spectatorii pe care-i gazduieste de obicei spatiosul cinematograf "Republica" s-au stramutat printr-o neprevazuta deplasare a spectacolului in modesta incinta a casei cartilor. De fapt, "filmul" care rula aici era unul frecvent si comun, al primei zile de difuzare, elementul neobisnuit constituindu-l doar publicul, numeros cum nu s-a mai vazut, poate, niciodata acolo, in majoritate adolescenti.
Care este istoria acestei carti, voluminoasa cat "Razboi si pace" (ciclul "Ciresarilor" - caci despre el e vorba - numara in prezent cinci volume, Constantin Chirita fiind nu numai autorul cartii, ci si al celor trei sute de autografe, reprezentand tot atatea seturi vandute intr-o singura seara), pe care cititorii, la varsta ultimilor pantaloni scurti, o sorb cu nerabdatoare dezinvoltura?
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: Jurnalul National
Astazi se implinesc 70 de ani de cand rusii au ocupat Basarabia, Nordul Bucovinei si Herta... Jurnal de Tarafuri si Fanfare, file bucovinene...