La eveniment vor participa: Nicolae Manolescu, ambasadorul Romaniei la UNESCO, Horia-Roman Patapievici, Jean-François Malherbe, Adrian Cioroianu, Ioan Chirila, Thierry Magnin, Edgar Morin, Michel Cazenave, Jean-Louis Revardel, Paul Ghils, Pompiliu Craciunescu, Michel de Caso, Joseph Brenner, Oana Soare si Basarab Nicolescu, cel care va modera de altfel lucrarile intregului colocviu.
Colocviul este organizat de Delegatia permanenta a Romaniei de pe linga UNESCO si Centrul International pentru Cercetari si Studii Transdisciplinare (CIRET), cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR), al Asociatiei «Romanii din Franta» (RDF) si al Asociatiei pentru Dialogul dintre Stiinta si Teologie din Romania (ADSTR) cu ocazia Zilei Francofoniei.
Stéphane Lupasco (Stefan Lupascu ; 1900-1988) este filosof francez de origine romana, autor al Logicii dinamice a Contradictoriului, fondata in special pe notiunea de tert inclus. Aceasta logica generala, inglobind logica clasica ca un caz particular, duce la ideea tripolaritatii materiei-energie: materia-energie macrofizica, materia-energie vie si materia-energie psihica, cele „trei materii", ca sa reluam titlul celei mai cunoscute carti scrise de el. Nascut la Bucuresti, a trait si lucrat la Paris, unde a si murit la 7 octombrie 1988.
Cum influenta sa asupra gandirii secolului XX este inca putin cunoscuta, colocviul de la Paris isi propune sa analizeze impactul filosofiei tertului inclus al lui Stefan Lupascu in lumea picturii, literaturii, teatrului, eticii, logicii, teoriei limbajului, teologiei, psihanalizei, epistemologiei si transdisciplinaritatii.
Asteptam replica acestui eveniment cu totul deosebit si in tara natala a lui Stefan Lupascu, acolo unde ilustrul filosof este aproape necunoscut.
Sursa: observatorcultural.ro
Cartea "Vasiliu foi volante"/ "Vasiliu hojas sueltas" de Ion Vianu – prezentata la Madrid... Templierii, misterul calugarilor razboinici...