Bijuterii splendide, filigranate si diferite privilegii domnesti au fost recuperate in urma cercetarilor arheologice si restaurate de specialisti ai Complexului Muzeal Bucovina.
Sapaturile arheologice facute in ultimele decenii la Suceava, Siret, Balinesti, Probota au scos la iveala fel de fel de obiecte si mai ales vesminte care au apartinut unor dregatori si boieroaice din neamurile inalte ale Moldovei.
De cate ori nu v-ati intrebat oare ce haine purtau domnii si domnitele in anii de demult? Ce bijuterii minunate le puneau in valoare frumusetea? La Muzeul de Istorie din Suceava am descoperit o parte din raspunsuri. La invitatia domnului Emil Ursu, director al institutiei sucevene amintite, am descoperit o expozitie aparte, ce cuprinde adevarate comori restaurate de specialistii Laboratorului zonal de conservare-restaurare din cadrul Complexului Muzeal Bucovina. Acestia au reusit sa redea stralucirea de odinioara acestor obiecte: braie, palarii ori naframe, haine din cele mai fine catifele ornate cu dantele si broderii, pasmanterii cu fir pretios din veacurile al XV-lea, al XVI-lea si al XVII-lea si fel de fel de obiecte de giuvaergerie, filigranate.
intr-o sala racoroasa au fost asezate aceste piese de port, asemanatoare stilistic, ce completeaza informatiile despre moda timpului, despre luxul curtii domnesti, despre ritualuri funerare si, totodata, despre relatiile comerciale existente in intregul Ev Mediu, intre romanii aflati de o parte si de alta a Carpatilor, si relatiile stranse cu civilizatia apuseana sau rasariteana. Negustorii genovezi si venetieni vindeau multe marfuri in tarile Romane. Domnitorii purtau brocarturi scumpe, din catifea tunsa pe unul sau doua niveluri, cu matase fina, cu fir metalic pretios, ei fiind reprezentati in costume scumpe, croite in stil occidental sau bizantin.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: emaramures.ro
"Niste Baieti" ajung in Expirat Club pe “ritmuri dansante si valsuri toporizate”... Premiere teatrale in Bucuresti...