"Programul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu continua traditia unei oferte culturale la cel mai inalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogata si variata si aduce publicului productii reprezentative ale marilor companii din strainatate si din Romania, spectacole de strada in orasul vechi, in biserici si situri istorice, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de papusi, circ, spectacole de lumini, muzica, pantomima, dar si conferinte, seminarii, expozitii, lansari de carte, instalatii si ateliere de lucru, ce au loc atat in spatii conventionale, cat si neconventionale, transformand Sibiul intr-o veritabila capitala culturala a lumii." a anuntat Constantin Chiriac, directorul Festivalului. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori romani si straini, critici, operatori din turismul cultural, producatori si zeci de mii de spectatori se intalnesc la Sibiu pentru a sarbatori, pe parcursul a zece zile, creatia si creativitatea artistica in cadrul unui eveniment cultural ce urmareste promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.
Acest eveniment are loc de 16 ani sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei ca un semn important al contributiei pe care Festivalul o aduce la prestigiul si imaginea tarii. Incepand cu anul 1999, Festivalul s-a aflat, de asemenea, sub patronajul Comisiei Europene, al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, iar mai apoi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educatie, Formare, Cultura si Tineret. „Festivalurile internationale, precum cel de la Sibiu, contribuie mai ales la redarea vizibilitatii diversitatii culturale europene si la formarea unui sentiment de identitate europeana. Acest eveniment, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Europa, unic in felul sau ca amploare, a contribuit in mare masura la dezvoltarea regiunii, in special din momentul in care orasul a primit titlul de „Capitala Culturala Europeana" in anul 2007. Pe langa beneficiile anului 2007 - activitatea turistica, spre exemplu, a crescut cu 14 % fata de anul precedent - titlul a facut ca Sibiul sa devina si mai atractiv si cunoscut la nivel european. Sibiu 2007 este unul dintre cele mai bune exemple de impact pozitiv pe care evenimentele culturale il pot avea asupra oraselor si a cetatenilor europeni." adauga Comisarul Androulla Vassiliou despre FITS.
Tema din acest an a Festivalului incurajeaza artistii si oamenii de cultura sa ofere o alternativa la perioada dificila prin care trecem, iar programul acestei editii cuprinde spectacole ale unora dintre cei mai apreciati si importanti regizori de teatru de pe scena internationala, oferind publicului din Romania sansa de a vedea productii de exceptie. Cu siguranta ca unul dintre cele mai asteptate momente din acest an este prezenta in Romania a regizorului german Peter Stein ce va prezenta „Faust Fantasia", o melodrama pentru voce si pian dupa Goethe ce a fost produsa special pentru Bienala de la Hanovra din 2000. TR Warszawa va prezenta spectacolul „Intre noi totul e bine" al reputatului regizor polonez Grzegorz Jarzyn, unul dintre cei mai premiati oameni de teatru din Europa si despre care criticii au spus la Festivalul de la Avignon ca acesta este un regizor cu inteligenta sofisticata. Schauspielhaus Graz, una dintre cele mai dinamice companii de teatru din Europa aduce in premiera romanul epistolar al lui Goethe - „Suferintele tanarului Werther". Cu o istorie pornind de la 1827, Teatrul Maxim Gorki din Berlin va prezenta spectacolul „Printul Friedrich von Homburg" in regia lui Armin Petras. Dupa negocieri ce au durat aproape trei ani de zile, Need Company soseste la Sibiu cu spectacolul „Casa cerbilor" produs la cererea Salzburger Festspiele, in regia lui Jan Lawers, artist distins cu marele premiu de la Festivalul International de Teatru din Sarajevo, Grand Prix - Golden Laurel Wreath Award for Best Performance. Actorul, dramaturgul si regizorul Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de Teatru de la Avignon distins cu meritul Chevalier de l'Ordre National des Arts et des Lettres in Franta pentru numeroasele premii primite in lume, va prezenta la Sibiu one man show-ul „Singuri". Tot ca un inedit al acestei editii, Teatrului ZAR va sustine patru reprezentatii la Cetatea Cisnadioara. Trupa poloneza a fost pregatita timp de trei ani in cadrul faimosului Institut Grotowski si sta marturie pentru unul dintre cele mai inovatoare experimente ale teatrului din zilelor noastre.
Spectacolele de dans ocupa si in acest an un loc important in agenda de evenimente a Festivalului. Companiile din Israel ne-au obisnuit de-a lungul timpului cu productii impresionante din punct de vedere tehnic si estetic, iar publicul roman va avea sansa sa reintalneasca compania Vertigo ce va prezenta doua spectacole fascinante: „Mana" si „Null". Programul acestei sectiuni este completat de spectacolul „In deriva ", o compozitie pentru care compania Ballet Actuel a fost numita noua Pina Bausch a dansului contemporan. Recunoscuta la nivel mondial ca o lucrare de poezie fizica despre frumusete, compania australiana C!RCA va ajunge de asemenea la Sibiu. La acest program se mai adauga, printre altii, Jose Soriano care aduce la Sibiu pasiunea pasilor de flamenco intr-un spectacol de dans emotionant, la granita dintre traditional si modern intitulat „Inima ce sparge pieptul".
Spectacole de strada uluitoare, spectacole de instalatii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatand apa, aerul sau focul vor anima din nou centrul istoric al Sibiului. Printre acestea se numara si o premiera mondiala: SINDROMUL STOCKHOLM 1.2 al companiei suedeze Burnt Out Punks. Printre marii invitati din acest an la Sibiu se numara, de asemenea, compania Close Act din Olanda ce va sustine un adevarat tur de forta prin cele doua spectacole („Invazia si „Taramul apelor") transformand Piata Mare a orasului intr-o lume fantastica, stapanita de creaturi mitologice uriase.
Pentru iubitorii de muzica, in acest an vor concerta gratuit in cadrul FITS unii dintre cei mai indragiti muzicieni romani: Stefan Banica Jr., Voltaj, Horia Brenciu si Smiley.
Anul acesta FITS va inaugura in parteneriat cu TVR Cinema o noua sectiune, si anume cea de film. In cadrul acestei sectiuni vor fi proiectate filmele „Undeva la Palilula" in regia lui Silviu Purcarete, „Akropolis" un performance regizat de Jerzy Grotowski, „Prin ganduri si imagini" - un documentar de Liviu Ciulei si „Goldfish games" in regia lui Jan Lauwers.
Pe toata perioada festivalului vor avea loc lansari de carte, spectacole-lectura si conferinte, care vor aduce la masa de discutii personalitati marcante ale lumii culturale nationale si internationale precum John Freeman, George Banu, Ioan Holender, Nicolae Manolescu, Jan Lauwers si Wajdi Mouawad.
Programul detaliat al evenimentelor poate fi consultat pe siteul www.sibfest.ro, ce va fi actualizat in permanenta. Anul acesta organizatorii au pus in vanzare peste 20.000 de bilete. Pretul unui bilet variaza intre 10 si 40 de lei, in functie de eveniment si locul in sala. Biletele pot fi achizitionate de la Agentia Teatrala din Sibiu (bd. Nicolae Balcescu nr. 17, de luni pana vineri intre orele 11:00 - 18:00, iar sambata intre orele 11:00 - 15:00) sau in reteaua Eventim (in Librariile Humanitas si Carturesti, magazinele Germanos, Vodafone si Orange si online pe eventim.ro).
Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul National „Radu Stanca" Sibiu, Primaria Municipiului Sibiu si Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Institutului Cultural Roman, Universitatii „Lucian Blaga" din Sibiu, Consiliului Judetean Sibiu si UNITER. Coproducatori: Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune. Un eveniment aflat sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei si al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educatie, Formare, Cultura si Tineret.
Pentru mai multe detalii vizitati pagina de Facebook a Festivalului!
A1.ro iti recomanda azi filmul "Friends with Kids - Prieteni cu copii". Vezi trailerul!... Gazeta Sporturilor iti aduce cartea care poate salva vieti: ”Primul ajutor pana la sosirea medicului”!...