Antena Căutare

Dezastru cultural la Miercurea Sibiului

Adio cultura, traditie! Adio sat traditional! Alaturi de termopane, pavajul este obligatoriu in satul romanesc, fie el transformat la comanda politica in oras. La Miercurea Sibiului, oras fara canalizare, blocuri si magazine, primarul Ioan Troanca a demarat noua revolutie culturala

Piata, care de cand lumea a fost targ, pavata cu piatra de rau in buna traditie a satelor transilvanene, a fost rascolita pana la mate. Fara avize si fara autorizatii de la institutiile abilitate sa dea acord de lucru intr-un spatiu protejat prin lege, primarul Troanca dispune potrivit refrenului "noi suntem la putere, demolam ce vrem". Asta pentru ca se simte la randul sau protejat de colegii de partid, pusi in functii la judet de Guvernul Boc. Asa se face ca, desi inspectorii Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) Sibiu au investigat, constatat si sesizat dezastrul de la Miercurea Sibiului, directorul institutiei, Mircea Stetiu, refuza sa dispuna masurile care se impun. Asta cu atat mai mult cu cat, in avantul sau proletar, primarul a demolat si un imobil de la 1700, aflat in Lista Monumentelor Istorice.

La Miercurea Sibiului, localitatea care in anul 2003 a marcat descoperirea celei mai vechi asezari umane din Europa (6000 i.Ch.), se baga pavaj. In piateta localitatii, inscrisa si ea in Lista Monumentelor Istorice cu titlul "Ansamblul rural Centrul istoric cu Piata Bisericii sec. XVIII-XIX", de pe o suprafata mai mare de un hectar a fost scoasa piatra de rau montata cu sute de ani in urma. In numai trei saptamani, fara avize, fara autorizatii, primarul Ioan Troanca a dispus demolarea si disparitia istoriei locale.

Somat sa opreasca lucrarile si sa intre in legalitate, Troanca a ales sa puna mana pe telefonul mobil si sa blocheze activitatea inspectorilor de la Cultura. Si a reusit. Pentru ca directorul DCPN Sibiu, Mircea Stetiu, de profesie stomatolog, dar cu calitatea de membru PDL, a inchis ochii in fata referatului intocmit de subalterni. Mai mult, voalat, dar convingator, le-a transmis subordonatilor ca este criza si ca asta poate cauza celor care nu inteleg sa isi faca "asa cum trebuie" sarcinile de serviciu. Asa se face ca, desi in data de 22 iulie a.c. a fost inregistrata cu nr. 1784 adresa prin care erau semnalate abuzurile si ilegalitatile care conduc pana la sanctiuni penale a celor care se fac vinovati, directorul Stetiu a preferat sa inchida ochii.

In adresa 1784/22.07.2010 se arata ca la Miercurea Sibiului s-au efectuat interventii asupra "Ansamblului rural Miercurea Sibiului", desfiintandu-se pavajul de piatra existent prin excavari. Potrivit documentului, lucrarile au fost realizate si continua sa fie realizate de personal neatestat de Ministerul Culturii, fara un proiect intocmit de experti atestati, fara ca proiectul sa fie avizat sau autorizat potrivit legislatiei in vigoare. Mai mult, lucrarile au fost executate fara asistenta arheologica si, in consecinta, fara aviz pentru sapaturi arheologice.

Articolul continuă după reclamă

Pentru ca totul sa fie potrivit modelului guvernamental, primarul Ioan Troanca a emis o autorizatie pentru demolarea unui imobil aflat in piata, imobil aflat in Lista Monumentelor Istorice Nationale si inregistrat la pozitia SB-II-m-B-12466 "Casa sat", sec. XVIII. Totul fara aviz din partea Ministerului Culturii.

In fata acestor acuzatii extrem de grave, primarul PDL Ioan Troanca sustine ca totul este legal, pentru ca el a dat avizele necesare. "Lucrarea se face din resurse proprii, aproape 10 miliarde de lei vechi, si este in regula. Eu am dat avizele necesare si nu sunt probleme." Cand vine vorba despre imobilul monument demolat, primarul devine ridicol: "Casa aceea a cazut cand o fost ploile alea". Cat priveste avizele necesare, Ioan Troanca spune ca "nu am ce declara, ce am avut de spus am spus", adica... nimic!

Iata de ce, potrivit inspectorilor de la Cultura Sibiu, primarul se face vinovat de incalcarea Legii 422/2001, art. 24, care prevede conditiile in care se produc interventiile asupra monumentelor istorice. In aceste conditii, prin adresa cu nr. 1784/22.07.2010, inspectorii au dispus incetarea lucrarilor, intocmirea completa a documentatiei, recuperarea materialelor rezultate din dezafectari, incheierea de contracte de asistenta arheologica. Mai mult, Primaria Miercurea Sibiului a fost amendata cu suma totala de 35.000 lei, potrivit Legii 422/2001 si Legii 43/2000.

Am incercat sa aflam pozitia directorului DCPN Sibiu, Mircea Stetiu, legat de evenimentele aflate in derulare la Miercurea Sibiului. Numai ca directorul Stetiu tocmai a fost demis din functie prin Ordonanta de Guvern nr. 105/2010. Asta dupa ce directorul sibian a fost pus sa aleaga intre postura de functionar public si afaceri. A ales afacerile, dar a lasat in urma o serie de probleme legate de legalitatea in cultura sibiana, intre care si cazul prezentat. Pana la numirea unui nou director PDL in fruntea DCPN Sibiu, lucrarile la Miercurea Sibiului vor continua. Si daca in trei saptamani a fost stearsa o istorie de aproape 700 de ani, este de asteptat ca nimic sa nu il poata opri din planul de distrugere pe primarul PDL Ioan Troanca.

Sursa, text si foto: jurnalul.ro

"Nunta cosmica" (Miorita), in contrast cu noi criterii estetice... Ce facem in weekend?...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x