Antena Căutare

Dracula - demontarea mitului

"Cucuvaie" sau contele vampir din cartea lui Bram Stoker, Dracula este prin excelenta personajul-cult al Romaniei. In dorinta de a demonta mitul si de a readuce personajul istoric intr-o lumina obiectiva, Muzeul National de Arta al Romaniei in colaborare cu Kunsthistorisches Museum din Viena si Schloss Ambras au organizat expozitia: "Dracula: voievod si vampir", al carei vernisaj a avut loc saptamana trecuta in Bucuresti

"Portretul sau s-a transformat in imaginea fantezista si terifianta a unui vampir, pe care o vedem astazi multiplicata intr-o lunga serie de filme horror, si la fel de trist in reprezentari kitsch vandute in Romania sau aiurea ca suvenir turistic. Personajul istoric Vlad III Dracula a fost recuperat in spatiul romanesc in epoca romantica sub semnul justitiei si patriotismului, pentru ca la sfarsitul secolului al XIX-lea, prin intermediul unei creatii livresti ajunsa celebra, sa fie transformat in printul malefic care se hraneste cu sange", afirma Roxana Theodorescu, director general MNAR.

Dupa ce expozitia a fost organizata de austrieci in 2008, cu prilejul aniversarii a 111 ani de la publicarea romanului lui Bram Stoker, Dracula a ajuns acasa. Sunt expuse alaturi de portretul voievodului, conservat de peste 400 de ani, la Castelul Ambras, piese imprumutate de la muzee din Ungaria, Austria, Germania, Slovenia, precum si din patrimoniul national, menite sa evidentieze, in cele patru sectiuni ale galeriei, paralela dintre mit si realitate.

In prima sectiune, personalitatea si imaginea lui Vlad III Dracula este prezentata prin intermediul unor serii de portrete relevante pentru perceperea lui in epoca. Urmeaza incadrarea istorica - conflictele dintre turci si crestini in Europa de Sud-Est intre secolele XV-XVIII, conflicte in care voievodul a jucat un rol important. In functie de interese, era vazut ca luptator in numele libertatii, tiran sau chiar tradator.

Gravurile de epoca semnate de personalitati artistice: Goya, Alfred Ku s.a., scrisorile, tratatele pentru vindecarea de "boala vampirismului" sau imaginea "femeii-vampir", documenteaza cea de-a treia parte a expozitiei. Ca la final sa regasim fantezia din jurul figurii lui Dracula in cinematografia mondiala.

Cine este Vlad Tepes? Vampirul, tiranul din Europa de Est - cu "o infatisare incruntata si infricosatoare, nasul foarte mare si incovoiat, narile umflate, fata ingusta si cam rosie" (Nicollo Modrussa, cca. 1473), sau voievodul-justitiar conturat in perioada romantica: "Cum nu vii tu Tepes doamne, ca punand mana pe ei/ Sa-i imparti in doua cete: in smintiti si in misei/ Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni/ Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!" (Eminescu, scrisoarea III)? O intrebare al carei raspuns il puteti gasi la Muzeul National de Arta al Romaniei pana pe 10 octombrie.

Sursa: jurnalul.ro

Poetul Dan Mircea Cipariu, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National... Pepe Reina, one man show...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x