- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Duke Ellington, ducele jazz-ului, un „talent suprem" asa cum il numea criticul muzical Alistair Cooke in 1983, este parintele a numeroase inovatii in domeniul muzicii jazz: a fost primul care a folosit vocea umana ca pe un instrument muzical, fara cuvinte, punand accentul pe contrastul dintre note inalte si joase, folosind in mod frecvent tonalitatile de blues, intr-un stil numit "jungle music"; a contribuit la inaugurarea erei swing a jazz-ului prin melodia "It don't mean a thing"(1943).
Mai mult decat atat, este unul dintre pionierii jazz-ului si alaturi de Louis Armstrong a contribuit la transformarea acestui stil de muzica dintr-o forma de divertisment intr-o reala expresie artistica.
De-a lungul vietii a scris mii de cantece si compozitii, de la jazz la muzica religioasa si chiar muzica clasica. A compus muzica pentru patru filme si a cantat alaturi de faimosi artisti precum John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald.
Dovada ca muzica lui Duke Ellington traieste si ramane de actualitate. Dupa lansarea ultimului material discografic in iunie 2009, "Best Of Duke Ellington", acesta a revenit in clasamentul albumelor Billboard 200, dupa o pauza de 41 de ani.
Insa cea mai mare realizare a sa este insasi orchestra care ii poarta numele. Infiintata in anul 1923, initial sub numele de „The Washingtonians", bandul este alcatuit din 16 instrumentalisti desavarsiti, printre care si trompetistul Barrie Lee Hall, un veteran al jazz-ului. Duke Ellington Orchestra, asa cum este numita ulterior, devine sub conducerea maestrului una dintre cele mai influente din istoria jazz-ului, atingandu-si varful creativ in anii'40.
Astazi, orchestra este condusa din nou de un Ellington, de data aceasta de Paul Mercer Ellington, nepotul marelui muzician.
Biletele au preturi cuprinse intre 80 si 250 de lei. Acestea pot fi achizitionate de la casa de bilete a Salii Palatului, din reteaua magazinelor Germanos din intreaga tara, din librariile Carturesti (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Suceava, Constanta), din magazinul Muzica, Unirea Shopping Center, magazinele Vodafone din tara, sau online de pe eventim.ro, bilete.ro, vreaubilet.ro.
Sursa: eventim.ro
Sursa foto: mediafax.ro