Antena Căutare

Expozitia "Istoria... la feminin" la MNIR

"Expozitia «Istoria... la feminin», vernisata azi, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), propune o imagine asupra feminitatii si rolului femeii in istorie, pe teritoriul tarii noastre.

"Expozitia isi propune reliefarea rolului femeii de-a lungul mileniilor, deci a rolului femeii in familie, societate, istorie, din epoca preistorica si pana in zilele noastre, cu mijloacele specifice muzeului", a declarat directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei, Crisan Museteanu.

El a spus ca printre exponate se numara statui preistorice, antice, piese din epoca medievala, printre care o serie de postere cu chipurile unor domnite, elemente de mobilier care au apartinut unor femei cum ar fi Maria Rosetti, obiecte de podoaba.

"Este o expozitie care incita, provoaca atat prin titlu, cat si prin exponate", este de parere Vasile Timis, secretar de stat in Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

In opinia sa, expozitia constituie o interesanta lectie de istorie, iar organizatorii au incercat sa expuna aspecte care tin de viata, de rolul si de rostul femeii in istorie, particularizat la spatiul romanesc.

"In zona educatiei, a culturii vorbim uneori de investitii si de efectul investitiilor pe termen scurt, mediu si indelungat. Trebuie sa intelegem ca investitiile in cultura, in educatie, chiar daca nu intotdeauna dau un rezultat intr-un termen foarte scurt, sunt investitii in care nu se pierde", a declarat Vasile Timis, adaugand ca investitia in cultura, in educatie tine pana la urma de demnitate.

"In relatarea povestii despre eternul feminin am apelat la documente arheologice, arta, religie, stiinte sociale si istorie. De la Zeita-creatoare a tuturor lucrurilor din neolitic si frumoasele obiecte de podoaba feminine, apartinand epocii bronzului, trecem apoi prin orasele-cetate de la Pontul Euxin. Aici intalnim femeia elena, retrasa in interiorul locuintei sale, in contradictie cu femeia din lumea romana, care obtinuse o oarecare independenta materiala, patrimoniala si juridica, acum luand nastere si cele dintai asociatii feminine", se arata intr-un comunicat al MNIR.

Potrivit acestuia, cat priveste femeia din epoca dacica, sunt putine marturii scrise, dar ea apare figurata pe cateva scene de pe Columna lui Traian si de pe monumentul triumfal de la Adamclisi.

In Evul Mediu, indiferent de statutul social, odata cu casatoria, femeia prelua toate indatoririle casei. Departe de a ramane simple elemente decorative ale saloanelor mondene, femeile romance apartinand efervescentului secol XIX s-au implicat activ in viata politica prin manifestari proprii. Insa, abia in perioada interbelica, legea electorala din 1939 i-a permis femeii sa patrunda in universul consacrat pana atunci numai barbatilor.

Sursa: Jurnalul National

Ce facem in acest week-end?... "Romania Fotografica" la Lisabona...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x