Proiectul imbina expozitia si o serie de dezbateri cu texte critice si istoriografice semnate de Ruxandra Garofeanu, Iolanda Malamen, Catalin Davidescu, Cristian - Robert Velescu, Ion Grigorescu.
Expozitia este un prilej pentru tiparirea unui catalog cuprinzator, ce aduna toate lucrarile lui Ion Tuculescu din patrimoniul Muzeului de Arta din Craiova, necesar in cunoasterea si conservarea valorii plastice a operei lui Ion Tuculescu, considerat cel mai important pictor roman. Catalogul expozitiei „Centenar Tuculescu" va inregistra aproximativ 130 de pasteluri, lucrari de grafica si picturi in ulei, acoperind astfel un gol in istoriografia artei moderne romanesti.
Majoritatea pastelurilor si desenelor se vor afla pentru prima data in expunere publica, iesind din depozitul Muzeului de Arta din Craiova, fara sa fi facut parte din expozitia sa permanenta.
Ion Tuculescu a inceput sa picteze pornind de la stilul Art Nouveau si scoala picturii expresioniste..Datorita faptului ca a fost un autodidact, creatia sa este mai degraba expresia unor sentimente decat reprezentarea unui curent. De altfel, picturile sale sunt dificil de incadrat intr-o miscare; ele se afla la granita dintre impresionism si expresionism. Mentorul sau, Van Gogh, l-a inspirat sa lucreze intens cu nuante cromatice bogate. Pictorul nu s-a limitat la o alaturare de culori ci le-a folosit pentru a abstractiza, prin structuri arhetipale din motivul folcloric, oniricul, credințele și superstițiile ca in cazul celebrului Autoportet pe fond galben.
Din pacate, operele sale au ajuns sa fie cunoscute si autorul in sine, sa fie apreciat, de-abia dupa moarte. El a continuat sa picteze pana in ultima clipa a vietii sale. Ultima sa pictura este intitulata sugestiv " Testamentul meu plastic", o panza de trei metri care prezinta lupta dintre bine si rau, cu victoria binelui.
sura text: modernism.ro
Monument unic in tara, manastirea Corbii de Piatra nu a fost restaurata niciodata... O comedie spumoasa despre iubire se joaca sambata la Metropolis...