"Sunt doua vorbe vechi cari totdeauna se potrivesc in tara noastra: «Ca la noi la nimeni» si «la Dumnezeu si la noi toate sunt cu putinta». Asta va sa zica ca n-ar trebui sa ne miram de nici o anomalie. Totusi sunt unele asa de ciudate ca nu trebuiesc lasate sa treaca neinregistrate. Cata sa le lasam urmasilor nostri spre edificarea lor in privinta caracterului si logicii strabunicilor lor - adica a noastre. Ne vom face deci o datorie a le inscrie fara multe comentarii ori de cate ori le vom intalni", scria Caragiale in anul 1889.
Anomalie: Festivalul Artelor Bucuresti (10-14 octombrie) este singurul festival din Romania sustinut 100% de public. Parol! Nu este sustinut financiar, nici logistic de vreo institutie guvernamentala: se sustine exclusiv din vanzarea biletelor. Asociatia Culturala Maria Domina si Agentia Vreau Bilet sunt direct responsabile de existenta acestui eveniment cultural, aflat la a doua editie. Extrem de apreciat de public, Dan Puric participa cu doua prelegeri la Festivalul Artelor Bucuresti: "Conferinta despre iubirea crestina si martiri", la 12 octombrie, la Palatul National al Copiilor, la ora 19:00, si cu "One Man Show «Vis»", in acelasi loc, la aceeasi ora, dar in ziua de 13 a lui Brumarel.
Ion Caramitru tine Conferinta "Limitele Asteptarii" la Teatrul National, Sala Amfiteatru, la 12 octombrie, ora - 19:30. "Daca stau sa ma uit si sa imi reamintesc existenta mea de cand am deschis ochii asupra vietii, mai logic, mai concret - am fost intr-o vesnica asteptare... Cand aveam 7 ani, am asteptat doua zile ca sora mea sa se intoarca dintr-o cercetare militie¬neasca, am asteptat doua luni sa se intoarca mama mea, dupa ce a fost arestata impreuna cu tata si am asteptat doi ani, prima oara, dupa ce s-a intors din prima recluziune. Si iarasi am asteptat ca viata mea sa se schimbe, ca lucrurile sa se indrepte, evident, ca lumea sa capete un contur mai semnificativ, mai viu, cerul sa fie nu plumburiu, ci albastru...". Astfel isi incepe Ion Caramitru confesiunea ce ne va purta in sfera credintei, a cunoasterii reciproce si a culturii din anii comunismului, perioada in care importantul om de teatru si-a creat o lume ideatica, descoperind in teatru o sansa de supravietuire.
In ultima zi a Festivalului Artelor Bucuresti, la 14 octombrie, la Sala Palatului Felicia Filip aduce impreuna cu Orchestra Arkadia, K1 si Corul Amadeus "Balade din Carpati". Dupa doi ani de succes in Europa, "baladele" au strans peste 50.000 de oameni din Austria, Germania, Franta, Belgia si Italia. O formula artistica inedita va readuce in memoria publicului momente antologice din istoria filmului istoric romanesc.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: Hepta
Sala Odeon Studio, redeschisa dupa 62 de ani... Muzicanti din toate colturile tarii s-au adunat in week-end la Muzeul din Dumbrava Sibiului...