L-am intrebat pe Constantin Chiriac, directorul festivalului, pe ce a mizat atunci cand a alcatuit programul si ce aduce nou editia actuala. Evident a mizat pe traditia culturala formata in toti acesti ani; pe „credibilitatea" de care se bucura FITS in diferite institutii de stat si organizatii nonguvernamentale din tara si din strainatate, care sprijina foarte multe dintre actiunile evenimentului.
„Editia din acest an are un buget asemanator cu cel al editiei trecute, dar, in ceea ce priveste calitatea, festivalul a crescut cu cel putin o treime. Cu aceiasi bani, lucrurile s-au imbunatatit", ne-a spus Constantin Chiriac, aducand spre argumentare nume ale unor companii prestigioase si ale unor creatori cu renume mondial, prezenti la festival in 2011, printre care Meno Fortas Nekrosius Theatre Company din Lituania, Yukio Suzuki Company din Japonia, Teatro de la Abadia din Spania, Teatrul National din Belgia sau Marjanishvili State Drama Theatre din Georgia. Vine la Sibiu cu o trilogie faimosul actor si regizor italian Ascanio Celestini. S-a extins „zona tanara", dupa cum se exprima Chiriac, adica a crescut in acest an numarul spatiilor underground. Sunt mai multe spectacole de strada, prezentate in piete, pe bulevard si in parcuri, iar unul chiar la Gradina Zoologica.
Directorul festivalului isi lauda si „marfa" proprie: spectacolele produse de Teatrul National „Radu Stanca" din Sibiu si programate la FITS, printre care „D'ale carnavalului" de Caragiale, in regia lui Silviu Purcarete sau „Ispita Cioran", in regia lui Gavriil Pinte, o productie dedicata centenarului nasterii filosofului Emil Cioran.
Evident, programul este destul de incarcat. La varietatea de spectacole se adauga conferinte, ateliere, lansari de carte, vernisaje etc. In opinia lui Chiriac, a crescut numarul participantilor din strainatate: cu 25% fata de editia trecuta.
Constantin Chiriac motiveaza alegerea temei „Comunitati" astfel: „Am ales aceasta tema pentru ca acum Romania se confrunta cu o criza profunda tocmai din cauza unei lipse a structurilor comunitare. Cand spun comunitati nu ma refer doar la entitatea geografica: de sat, oras, regiune, ci vorbesc de tot ceea ce inseamna o entitate comunitara, vorbesc de comunitatea artistilor, de comunitati profesionale etc. Din pacate, aceste lucruri nu sunt structurate in Romania, mai ales la nivelul artistic. Acesta a fost motivul pentru care am ales tema Comunitati".
Astazi, la conferinta de presa de la Bucuresti (la sediul Fundatiei Lowendal), prilejuita de organizarea festivalului, Constantin Chiriac ii are invitati pe mai multi ambasadori acreditati in Romania si directori de institute culturale care sprijina companiile din tarile lor participante la FITS.
Citeste si Jurnalul!
Foto: Jurnalul National
Proiectul „Pianul calator” isi face debutul international la Paris... A1.ro iti recomanda azi filmul "Ursul"...