- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Televiziunea, nascuta cu 60 de ani in urma, tine "captiv" teatrul nascut de ceva vreme - acum doua mii de ani. Astea sunt vremurile. Ne-a trecut pragul criza, s-a facut stapana si roade incet, incet din civilizatie, din traditie, din frumos, din tot ce e sanatos, ca din ce e bolnav nici nu roade, pentru ca agonia nu tine de sat.
Dupa un scenariu cunoscut, dar foarte restrans, cu invitati care sa inmaneze premiile, cu cateva momente artistice "de respiro", cu Trio Puiu Pascu, Horatiu Malaele, Nicu Alifantis sau cu secvente din "Moda Regala", spectacol semnat de Dan Puric, Gala UNITER, ajunsa la a XIX-a editie, a durat trei ore. Scurt pentru ceea ce ar trebui sa fie o "sarbatoare a teatrului romanesc". Sa speram ca Uniunea Teatrala din Romania, in calitate de initiator si organizator al Galei, va reusi sa iasa, la anul, cu Gala 20 din "captivitatea rigorilor televiziunii" si sa se mute din nou intr-o sala de spectacol, pentru a-i sarbatori cu adevarat pe oamenii de teatru, datorita carora se fac productii bune, datorita carora este creata acum, in mare criza, afluenta de public la casele de bilete. Sa speram ca vor veni inspre teatru oamenii bogati, cu bani, ca organiza¬torul principal al acestei Gale - UNITER - sa reuseasca sa-i croiasca o haina frumoasa, de mare sarbatoare, s-o arate lumii, care sa nu se plictiseasca. Credem ca asta e si dorinta amfitrionului Caramitru, ca teatrul sa aiba "protectori", nu unul, ci mai multi, dorinta pe care s-o luam ca pe un strigat de ajutor.
Poate de aceea ceremonia decernarii distinctiilor a demarat, in galop, cu Premiului Mecena al UNITER, care a revenit pentru a noua oara, consecutiv, lui Carmen Palade Adamescu, pentru sprijinul financiar "acordat teatrului romanesc".
Rezultatele anului teatral 2010 au fost la mana a doua comisii. Daca juriul de nominalizari l-au format trei critici, numiti de sectia romana a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru, Andreea Dumitru, Doina Modola si Ludmila Patlanjoglu, in juriul final au intrat (decizia apartine UNITER) criticii Ion Parhon si Sebastian Vlad Popa, actrita Ozana Oancea, scenografa Maria Miu si regizorul Alexandru Berceanu - "responsabili", fiecare cu votul secret dat unuia dintre trei nominalizati, la fiecare categorie de premii din cele zece.
Si s-a hotarat: Cel mai bun spectacol "Strigate si soapte" de Ingmar Bergman, in regia lui Andrei Serban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca). Patru ani consecutiv, cel mai mare premiu al Galei UNITER - pentru "Cel mai bun spectacol" din Romania in anul teatral precedent - este dat unei productii realizate intr-un teatru de expresie maghiara (in 2008 si 2009 - aceleiasi institutii clujene, iar in 2010 premiul a fost acordat Teatrului Maghiar din Timisoara).
Pentru "Strigate si soapte" s-a ales cu Premiul de regie Andrei Serban, cel care lua aceeasi distinctie in 2008, pentru "Unchiul Vanea". Bergman i-a adus noroc si celui care il interpreteaza, Zsolt Bogdán, premiat la categoria Cel mai bun actor in rol principal (mai detine un Premiu UNITER, 2004). De la acelasi teatru e si castigatorul la Debut: Gábor Viola, pentru Valerio din "Leonce si Lena". Cea mai buna actrita in rol principal a fost desemnata Ofelia Po¬pii - Nationalul din Sibiu, pentru "Felii" de Lia Bugnar (la al doilea Premiu UNITER, dupa cel cu rolul Mefisto in "Faust", 2008). Ana Ciontea a editat succesul de anul trecut: Premiul pentru rol secundar, in "Avalansa" lui Radu Afrim de la TNB, iar in 2009 lua acest premiu pentru rolul sau din "Un duel" de la TNB.
Dragos Buhagiar a obtinut Premiul pentru scenografia spectacolului "Shaking Shakespeare" (Teatrul German din Timisoara), acesta fiind al saselea sau trofeu UNITER. Pentru critica teatrala a fost premiata Andreea Dumitru. Premiul pentru Debut a revenit lui Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din "Livada de visini" (TNB). Pentru spectacol de teatru tv a fost premiat regizorul Mircea Cornisteanu ("Unde-i revolverul?", TVR), iar pentru teatru radiofonic Gavriil Pinte ("D'ale carnavalului", SRR).
Au dat evenimentului din farmecul lor, cat a fost permis, actrita Tamara Buciuceanu (Premiul de excelenta), actorii Coca Blos, Ilie Gheorghe, regizorul Tudor Marascu, scenografa Gabriela Nazarie (Premiul pentru intreaga activitate, premiu acordat, in lipsa sa, si criticului Ion Cazaban), Aneta Forna Christu (Premiul special pentru teatru de papusi), Gabriel Bassarabescu (Premiul special pentru muzica de teatru), Andras Lorant (Premiul special pentru coregrafie). S-au acordat si premii speciale pentru proiecte inedite si realizari remarcabile - "Teatru3 (Teatru La Cub)" - Teatrul National Iasi) si Muzeul Teatrului de Papusi si Animatie din Romania - Asociatia Culturala GAG din Craiova.
Casa Regala a Romaniei, care sprijina programul Cea mai buna piesa romaneasca a anului, a avut-o invitata la Gala pe principesa Rym Al Ali a Iordaniei, alteta sa inmanand premiul castigatorului - dramaturgul Radu F. Alexandru.
Premiul presedintelui UNITER a fost de data aceasta unul colectiv. Ion Caramitru a acordat premiul sau celor care stau in spatele scenei - remarcabili specialisti din echipa teh¬ni¬ca din mai multe teatre din Bucuresti si din tara. A primit un premiu si Caramitru, pe cel oferit de Consiliul Britanic, "pentru intreaga activitate in sprijinirea si promovarea relatiilor culturale romano-britanice".
Citeste si Jurnalul!
Foto: Intact Images
Biblia ilustrata pentru copii, numai cu Gazeta Sporturilor... Fani din toata Europa vin la concertul Children of Bodom...