Colectia "Biblioteca pentru toti" merge mai departe. Dupa ce, mai bine de trei ani, "Biblioteca pentru toti" a facut recurs la Romania si la valorile literaturii romane, pledeaza, incepand de astazi, pentru literatura straina, intr-o serie cu totul exceptionala.
Ne propunem ca, saptamana de saptamana, sa va oferim cartile celei mai prestigioase colectii din lume, colectia "Nobel". Marii scriitori care au obtinut, din 1901, Premiul Nobel pentru Literatura si cele mai importante carti ale lor vor face parte acum din "Biblioteca pentru toti". In fond, recursul nostru nu se schimba, ramane acelasi recurs la valoare, la marile opere ale literaturii universale.
Luigi Pirandello deschide seria de literatura Nobel cu volumul "Sase personaje in cautarea unui autor si alte piese".
Subiectele preferate ale lui Pirandello sunt viata si arta, adevarul si minciuna, realitatea si iluzia, adica esenta insasi a teatrului. Desi a scris si cateva romane, precum si un numar impresionant de nuvele, Pirandello ramane in memoria lumii in primul rand ca autor de teatru.
Spectacolul scenic a exercitat asupra lui o fascinatie constanta, careia ii sta marturie nu doar faptul ca acest domn (spun contemporanii sai) serios, retras, mai degraba timid, a ini intat o companie de teatru, ci si subiectul multora dintre textele sale. Teatrul i-a dat mult lui Pirandello, dar datoria nu a ramas neplatita...
"Pentru reusita stradaniilor mele literare a trebuit sa merg la scoala vietii. Aceasta scoala, desi nefolositoare unor minti stralucite, este singurul lucru care poate ajuta o gindire de tipul meu: atenta, concentrata, rabdatoare, cu adevarat copilareasca la inceput, de elev ascultator daca nu de profesori, cel putin de viata, un elev care nu a parasit niciodata increderea sa deplina in lucrurile pe care le-a invatat.
Aceasta incredere vine din simplitatea naturii mele profunde. Am simtit nevoia de a crede in aparenta vietii fara cea mai mica rezerva ori indoiala. Pe masura ce talentele mele reale se dezvoltau, ma lasau complet neputincios in fata vietii, asa cum devine orice artist adevarat, capabil doar de gindurile si simtirile sale. Ginduri pentru ca am simtit si simtiri pentru ca am gindit. De fapt, sub puterea iluziei de a ma crea pe mine insumi, am creat doar ce am simtit si am fost in stare sa cred.
As vrea sa cred cu bucurie ca acest Premiu a fost dat nu atit de mult pentru virtozitatea mea ca scriitor, neglijabila de altfel, ci pentru sinceritatea omeneasca a operei mele."
(Fragment din "Discursul sustinut de Luigi Pirandello la Banchetul Nobel organizat de Primaria din Stockholm, la 10 decembrie 1934)