- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cineva spunea ca muzica este un raspuns caruia nu i s-a adresat niciodata o intrebare... Este vibratie si iubire. Este armonie si creatie. Emotie si inspiratie. Este libertate. Un ecou al... sufletului. Un spectacol al sunetelor... Te exprima si se exprima. Mereu altfel, mereu la fel de splendida. De fiecare data c~nd o asculti te face sa simti altceva... si altceva. Depinde doar de "ea" si de spiritul tau... Pentru ca iubim tot ceea ce e valoros, pentru ca inca speram ca rom~nii stiu sa asculte muzica de calitate si pentru ca Jurnalul National v-a obisnuit ca toate "colectiile" sa fie... "de colectie" nici de aceasta data nu vom alege un alt drum! O colectie care reuneste capodoperele celor mai faimosi compozitori ai lumii: Mozart, Beethoven, Verdi, Vivaldi, Bach, Ceaikovski, Chopin, Strauss, Schubert.
Anotimpurile
Anotimpurile (Le Quattro Stagioni) este un ciclu de patru concerte pentru vioara si orchestra compus de Antonio Vivaldi in 1723. Reprezinta cea mai cunoscuta creatie a acestuia si, totodata, unul dintre cele mai populare exemple de muzica baroca. Concertele au fost publicate in 1725 fiind incluse in cel de-al optulea opus vivaldian, denumit Il cimento dell'armonia e dell'inventione sau „Intrecerea dintre armonie si inovatie". Concertele au trei miscari, cu o miscare lenta incadrata de doua mai rapide. Cand a compus Anotimpurile, forma moderna a concertului nu fusese inca definita (de obicei, un instrument solist si o orchestra de acompaniament). Aranjamentul original al lui Vivaldi pentru vioara solo cu cvartet de coarde si bass continuu a contribuit la definirea formei... Cele patru concerte prezinta portiuni de virtuozitate pentru toate instrumentele, dar in special pentru solist.
AdAgio in sol minor
Este o compozitie neobaroca, pentru vioara, instrumente cu coarde si orga, atribuita in mod traditional lui Tomaso Albinoni. De fapt, aceasta lucrare a fost compusa aproape in totalitate de catre muzicologul si biograful lui Albinoni, Remo Giazotto, in secolul XX.Cel mai cunoscut aranjament orchestral pentru Adagio este cel cu un ansamblu de instrumente cu coarde si orga sau numai pentru un ansamblu de instrumente cu coarde, insa lucrarea a ajuns atat de cunoscuta, incat este transcrisa si pentru alte instrumente. Dirijorul italian Ino Savini (1904-1995) a transcris lucrarea pentru orchestra si a dirijat-o chiar el, asa cum s-a intamplat si la Ostrava, in 1967, la Filarmonica Janacek. Compozitia este foarte apreciata si in cultura de masa, fiind folosita ca muzica de fundal pentru filme, programe de televiziune si in reclame.