Gustav Mahler (7 iulie 1869 - 18 mai 1911) s-a nascut intr-o familie simpla din estul Boemiei, care, la vremea aceea, facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Familia Mahler apartinea minoritatii evreiesti vorbitoare de germana. Aceasta origine i-a creat viitorului compozitor, de timpuriu, un permanent sentiment al exilului, „intotdeauna intrus, niciodata bine-venit" sau, asa cum spunea la un moment dat, era de trei ori strain: boemian in Austria, austriac printre germani si evreu in lumea intreaga. Cu toate ca s-a nascut intr-o familie fara posibilitati, Mahler a inceput sa-si arate talentul muzical de la o varsta frageda. La patru ani, Gustav a descoperit pianul bunicilor sai si a fost imediat captivat de acesta. Si-a dezvoltat calitatile interpretative suficient cat sa fie considerat un Wunderkind („copil minune") local, sustinand primul sau spectacol la teatrul municipal, la varsta de 10 ani.
Mahler a fost „un romantic intarziat", parte a unui ideal care plasa muzica clasica austro-germana pe un piedestal, avand o spiritualitate speciala si semnificatie filosofica. A fost unul dintre ultimii compozitori importanti dintr-un curent din care mai fac parte, printre altii, Beethoven, Schubert, Liszt, Wagner, Bruckner si Brahms.
De saptamana viitoare, Jurnalul de Duminica va putea fi gasit la chioscurile de ziare incepand de joi si va ramane pe piata timp de o saptamana. Revista va aparea alaturi de colectia "Mari Compozitori". Astfel, de joi, 14 aprilie, veti putea achizitiona Jurnalul de Duminica impreuna cu cel de-al 9-lea volum din colectia "Mari Compozitori" - Gustav Mahler (CD si carte). Editia de joi a Jurnalului National va aparea, ca de obicei, alaturi de suplimentul Jurnalul de bucatarie.
Ateliere de creativitate, la Muzeul Taranului Roman... „Portia de sanatate”, volumul al 11-lea, numai cu Jurnalul National...