Antena Căutare

Nicolae Manolescu: Cartea ca o rugaciune

La Targul de carte Gaudeamus de anul trecut, Nicolae Manolescu s-a aflat în top trei al vanzarilor Editurii "Paralela 45", cu cea mai recenta aparitie literara a sa

Este o carte despre care s-a spus ca ar fi controversata, lucru care a starnit pareri de ambele baricade. Pana la urma, sensibil scris, romanul deschide niste usi care permit cititorilor sa aiba acces la pretioase amintiri ale lui Manolescu.

Amaraciunea cartii este, dintre amaraciuni, cea mai dulce, spunea Tudor Arghezi. Nicolae Manolescu, ca intr-un confesional, in cartea sa "Viata si carti", cuvant cu cuvant, fila cu fila impregneaza in mintea celui care patrunde in lumea romanului sau exact ceea ce singur dezvaluie: imaginea amintirilor unui cititor de cursa lunga. Despre primele carti citite, despre primele carti cumparate, despre primele carti imprumutate, despre scriitori, despre biblioteci, despre primele cuvinte si scrieri. Despre puterea cititului si a scrisului. Impresii si interpretari.

TOTUL SI NIMIC
La ce sunt bune cartile? "Imi vine sa raspund: la totul si la nimic - scrie Manolescu in cartea sa. Poti trai foarte bine si fara sa citesti. Milioane de oameni n-au deschis niciodata o carte. A vrea sa le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumusetea muzicii lui Mozart. In ce ma priveste, ma numar printre cei care nu pot trai fara carti. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie sa citesc asa cum am nevoie sa mananc si sa beau.

Hrana pe care mi-o ofera lectura imi este la fel de indispensabila ca si aceea materiala. Resimt fiecare zi fara o carte ca pe o zi pierduta. Inainte de a ma culca seara, indata ce ma trezesc dimineata, in calatorii (ba chiar si in tramvai), pretutindeni si oricand, citesc. Nu ma pot inchipui fara sa tin o carte in mana. Imi e uneori de ajuns sa o rasfoiesc. Gestul mecanic al cititului ma satisface adesea (...).

Articolul continuă după reclamă

Placerea lecturii ramane de fiecare data intreaga. In cele mai multe cazuri, le tin perfect minte si as putea sa vorbesc la nesfarsit despre ele, fara sa le am dinainte, sa le deschid si sa le ordonez (...). Pe cele noi, le astept cu sufletul la gura. Curiozitatea nu m-a parasit niciodata. O carte noua este lucrul cel mai frumos care mi se poate intampla." Este unul dintre cele mai frumoase pasaje din acest roman.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Sursa foto: Jurnalul National

Sfarsit de saptamana cu muzica, istorie si putin circ... Topul celor mai bine vanduti artisti in Europa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x