In intreaga Europa, evenimentul, ajuns la a saptea editie, deschide in nocturna usile a circa 3.000 de muzee, iar in Romania vizitatorii sunt asteptati in peste 60 de astfel de institutii. Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta cu sapte ani in urma, Noaptea muzeelor are acum mai multi „patroni": Secretarul General al Consiliului Europei, UNESCO, ICOM (Consiliul International al Muzeelor). Partener oficial la nivel international din partea Romaniei este Reteaua Nationala a Muzeelor (RNMR).
Atrage tot mai mult publicul atat faptul ca intrarea in salile de expozitii este libera, cat si organizarea in sine a evenimentului. Fara sa fie intrebat, omul are nevoie de cultura si, daca stii cum sa ii prezinti valorile, el vine singur spre ele. Apoi, conducerea multor muzee incearca sa faca mai atractiva noaptea cu pricina, organizand, in colaborare cu diverse institutii, concerte, proiectii de filme, alte activitati. Astfel vizitele nocturne sunt placute. Potrivit RNMR, in Bucuresti s-a tiparit o harta a evenimentului care va ghida vizitatorii in Noaptea muzeelor...
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) invita la o „noapte de arta, jazz si muzica experimentala". Vizitatorii nocturni vor asista in „curtea de onoare" a muzeului, dar si la Green Hours din vecinatate (cu care MNAR si-a unit fortele pentru acest eveniment), la un program de muzica si arta vizuala, special conceput. Publicul va avea acces in galeriile de Arta romaneasca si Arta europeana, deschise intre orele 19:00 si 04:00. In acest rastimp vor fi: la MNAR - concertul „Trei Parale" (19:00), programul ambiental (20:30), Electric Brother Dj Set (21:00), concertul OLIVER (23:30), warm-up Rusu si Flore (00:45), Norzeatic si Khidja Jam Session (01:30), Avant'n'Gard - ambiental-psychedelic (03:00), iar la Green Hours - concertul Chromosomos din Polonia (21:00) si... After party (04:00).
Muzeul National al Literaturii Romane va fi deschis in noaptea respectiva intre 18:00 si 02:00. Consumatorii de cultura vor vedea expozitia permanenta (Galeriile-etaj) si expozitia foto-documentara „Centenar Emil Cioran". In plus, sunt programate: un concert al elevilor de la Liceul „Dinu Lipatti" (in Rotonda); spectacolul Teatrului Masca „Statui vivante" (pe esplanada si scarile muzeului); un recital de vioara sustinut de Mircea Dumitrescu, dar si „Noaptea de poezie si muzica" (mai multi poeti romani in recital si muzica - Mircea Tiberian); un one-man-show cu Vlad Jipa; un concert de muzica medievala cu formatia Pontice. La final e programata Cinemateca Literaturii.
Citeste si Jurnalul!
Foto: Jurnalul National
Bilete mai ieftine la concertul Lake Of Tears... “Redescoperirea unui artist vizionar”, expozitie in memoria lui George baron Lowendal...