Expertii descriu fosilele ca fiind extrem de rare si uimitoare. Ele au fost descoperite de fiul unui cercetator in apropiere de Johannesburg si ar putea elucida anumite necunoscute ale evolutiei omului. Una dintre fosile apartine unui copil, in varsta de aproximativ opt sau nou ani, iar cealalta este a unei femei adulte, avand o vechime intre 1.95 si 1.78 milioane de ani.
Potrivit cercetatorilor fosilele apartin unei specii cu picioare lungi si osatura sofisticata care le-ar fi permis mersul biped. Cu toate acestea, mainile sunt lungi si foarte puternice, la fel ca cele ale primatelor, scrie ftr.ro. Creierul ambelor fosile, desi mic, pare a fi mai avansat decat al altor specii similare.
Noua specie a fost denumita Australopithecus sediba. Profesorul Lee Berger, din cadrul Universitatii sud-africane Witwatersrand, cel care a condus echipa de cercetatori, a declarat ca fosilele ofera o perspectiva detaliata asupra evolutiei omului si o fereastra catre perioada cand hominizii au trecut de la viata in copaci la cea traita pe pamant.
Cu toate acestea, un alt specialist in evolutia speciei umane, profesorul Darren Curnoe, din cadrul Universitatii New South Wales, care nu a fost implicat in cercetare, insista ca fosilele nu sunt stramosii omului modern. „Australopithecus sediba este o specie mult prea primitiva pentru a fi stramosul omului, a acelui Homo, unul dintre stramosii nostri directi", a precizat profesorul, recunoscand, totodata, importanta unei astfel de descoperiri in evolutia arborelui nostru genealogic.
Sursa: jurnalul.ro
Sursa foto: AFP
In mai, Buena Vista Social Club readuce soundul cubanez in Capitala!... Teatru: "Oscar si Tanti Roz" sau cum sa traiesti fiecare zi de parca ar fi ultima...