- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
L'Ordre des Arts et des Lettres a fost creat in 1957 de catre Ministrul francez al Culturii, cu scopul de a recompensa persoanele care s-au distins prin creativitatea si prin contributia la promovarea artelor si literelor. Ordinul include trei ranguri: Cavaler (Chevalier), Ofiter (Officier) si cea mai inalta onoare, Comandor (Commandeur).
Norman Manea a parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii unde a devenit scriitor in rezidenta si profesor la mai multe universitati americane, inclusiv la Bard College din statul New York. Desi traieste la New York, continua sa scrie numai in limba romana. Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a 22 de volume de fictiune si eseuri.
Scriitorului i s-au decernat in 1992 Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur („Nobelul American"). In 1993, Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion" al bibliotecii. In 2002, lui Norman Manea i s-a atribuit Premiul International de Literatura Nonino pentru „Opera omnia", iar in 2006 premiul Médicis étranger. Tot in 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural in grad de comandor de catre presedintele Romaniei, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin si in juriul international al premiului Nonino. In 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Bucuresti si Babes-Bolyai din Cluj iar in 2009 Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (Franta).
Editura Polirom a initiat in 2008 seria de autor Norman Manea in care au aparut: Intoarcerea huliganului, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow - Un proiect Words&Images, Vorbind pietrei, Atrium, Variante la un autoportret si Vizuina.
Heinrich Boll, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, care a promovat prima traducere si aparitie semnata de Norman Manea in Europa de Vest, scria in 1993 : „Nu am nici o indoiala ca Norman Manea este unul dintre autorii care merita pe deplin sa fie cunoscuti in intreaga lume."
Orhan Pamuk (Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura) despre Norman Manea: „Prin talentul si creativitatea sa, [Norman Manea] este unul dintre Marii Romani."
Sursa: observatorcultural.ro