- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tur ghidat în Cimitirul Bellu - ”Pe urmele lui Titu Maiorescu”, lucrarea ”Cap de copil”, de Brâncuşi, va fi expusă pentru 10 ore la Muzeul de Artă Veche Apuseană, la Muzeul Naţional de Geologie va putea fi admirat un craniu din cuarţ de 30 de kilograme, dar şi ”grădina dinozaurilor”, Fanfara ”Zece Prăjini” va cânta la MNŢR, la Muzeul Hărţilor şi Cărţii Vechi copiii sunt invitaţia să realizeze hărţi din mirodenii şi busole, iar Muzeul de Istorie a Evreilor participă pentru prima dată cu ”Noaptea Sinagogilor deschise” sunt câteva dintre ofertele de Noaptea Muzeelor 2017, care va avea loc pe 20 mai, în peste 120 de spaţii culturale din Bucureşti şi din ţară.
”Muzeu3017. Bucureştenii şi domiciliile lor la începutul secolului XXI” va fi deschis la Spaţiul MATER (sub NOD Makerspace, Splaiul Unirii 160).
”Noaptea Muzeelor este un festival al creativităţii, mai mult decât expunere şi expoziţii, a devenit o poveste participativă, în care artele performance-ului, dansul şi teatru se alătură. Anul acesta, Bucureştiul va fi foarte răsfăţat. Nu vom fi numai promotorii evenimentului, am devenit şi actori. Vom debuta cu o expoziţie despre diferitele tipuri de locuire în Bucureşti în ultimii 70 de ani, ”Muzeu3017. Bucureştenii şi domiciliile lor la începutul secolului XXI”, după care vom găsi un muzeu atipic, nu veţi găsi replici nicăieri, pentru că este original conceptul. Tematic, ne vom reseta în funcţie de interesul publicului. Vom demara muzeul ca unul al Comunismului, tratat secvenţial, la un moment dat, dacă observăm că publicul nu mai este interesat, ne vom duce către Muzeul Copilului, Muzeul Muzicii Rock”, aceasta este noutatea ediţiei a 13-a a Nopţii Muzeelor potrivit lui Dragoş Neamu, directorul RNMR.
Experimentul muzeal Muzeu3017 deschide astfel un nou spaţiu expoziţional, premergător unui concept muzeal inovativ, propus bucureştenilor de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) şi NOD makerspace.
La Muzeul Naţional "George Enescu" se anunţă o seară plină de surprize: momente muzicale de la baroc la tango şi jazz, cu un accent classy, dat de sunetul viorii create de lutierul Paul Kaul pentru George Enescu. "Avem Jam Session până la 00.30, în cele trei sedii. Intrare gratuită", anunţă muzeografii. Concerte vor avea loc în curtea muzeului. Una dintre viorile preferate ale lui George Enescu, Paul Kaul, în cadrul unui recital susţinut de tânărul violonist Sabin Pena.
”Noaptea albă în cartierul Icoanei” se numeşte evenimentul organizat de ARCEN pe 20 mai. Două locuri istorice din Cartierul Icoanei, un fost Pensionat de Fete (Şcoala Centrală) şi o casă a Regelui Mihai (Rezidenţa Scena9), aşteaptă musafiri între orele 20.00 şi 2.00 dimineaţa, de Noaptea Muzeelor.
Cele două imobile, aflate la 100 de paşi unul de celălalt, vor fi deschise publicului larg pentru: lecturi din oră în oră şi două grădini cu muzică pe vinil, teatru în mansarda Rezidenţei şi dans în Grădina Interioară de la Şcoala Centrală, 5 spaţii interactive care propun experienţe şi reflecţii asupra comunicării întâlnirii/ neîntâlnirii cu noi înşine şi cu ceilalţi de aproape sau de departe, 4 expoziţii, tururi-ghidate în galeria istorică a Şcolii Centrale, Jam Session la miezul nopţii în grădina Rezidenţei şi o poveste la miezul nopţii sub frasinul de la Şcoala Centrală. ”Tururile ghidate în galeria istorică de la Şcoala Centrală se schimbă, vor fi sub formă de scrisori, patru, din timpuri diferite: 1891, 1920, una din timpul Războiului şi una din perioada comunistă”, a anunţat Edmond Niculuşcă, reprezentant ARCEN.
Actul I din ”Hamlet” va avea loc în mansarda Rezidenţa Scena 9. O hartă culturală a Bucureştiului, realizată de tineri arhitecţi, va fi prezentată de Noaptea Muzeelor.
Chiar dacă expoziţia permanentă de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român este închisă din cauza lucrărilor de consolidare, publicul va putea vedea trei expoziţii de Noaptea Muzeelor, între orele 18.00 şi 22.00. ”O expoziţie dedicată ţinutului Buzăului, una dedicată obiectelor de patrimoniu din muzeu, «Numărul de inventar 111», în care prezentăm obiecte care au numărul de inventar 111, şi o expoziţie în avanpremieră, semnată Victoria Zidaru, «In Fire»”, a anunţat Iuliana Bălan, de la MNTR. Fanfara ”Zece Prăjini” din judeţul Iaşi va susţine un concert, iar cei mici pot participa la atelier de hârtie manuală.
Muzeul Municipiului Bucureşti organizează evenimente speciale în toate cele nouă muzee şi case memoriale din structura sa. Palatul Suţu, Casa Filipescu-Cesianu şi Observatorul Astronomic ”Amiral Vasiel Urseanu” pot fi vizitate de laora 18.00 până la ora 4.00.
Pinacoteca Municipiului Bucureşti cuprinde peste 5.500 de picturi, lucrări de grafică, sculptură şi artă decorativă, realizate de artişti renumiţi precum Pallady, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Maxy şi Arthur Verona. Vizitatorii vor descoperi şi de Noaptea Muzeelor lucrările expoziţiei temporare "Pinacoteca Bucureştiului. Un proiect interbelic”, la Palatul Suţu. O expoziţie inedită, ”Maşinile lui Leonardo da Vinci”, este deschisă la Palatul Suţu. Statuile vivante ale Teatrului Masca vor anima spaţiile exterioare ale Palatului Suţu, Casei Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Nicolae Minovici. Evenimente de Re-enectment cu Asociaţia Redescoperă Istoria vor avea loc în curtea palatului Suţu.
La Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vizitatorii vor căuta indicii, vor fi invitaţi să caute diverse locuri pe hărţi, şi astfel să descopere istorii. În paralel, vor avea loc două concerte de chitară clasică şi jazz, copiii sunt invitaţi în curtea muzeului să facă hărţi cu mirodenii şi busole. Cristina Toma, manager al Muzeului, a anunţat şi deschiderea unie cafenele, în parteneriat cu RNMR. ”Începând de astăzi (luni, n.r) este deschisă de la ora 10.00 la ora 20.00. Aici vor fi proiectate filme documentare, aşa că vă invit să vă savuraţi cafeaua pe terasa muzeului”.
Muzeul de Istorie a Evreilor participă pentru prima oară cu evenimentul ”Noaptea Sinagogilor deschise”, între orele 22.00 şi 00.00. ”Suntem forţaţi de Shabbat să deschidem pentru puţin timp, mai ales că a doua zi este zi de lucru”, au spus reprezentanţii muzeului. Complexul muzeal format din cele trei sinagogi, aflate în Piaţa Sf. Vineri, cu trei expoziţii, îşi aşteaptă vizitatorii. ”La Sinagoga Mare este Memorialul Holocaustului şi acolo va fi deschisă o proiecţie video a unei artiste reprezentative a comunităţii noastre, Manuela Marcovici, precum şi piesa de teatru ”Bucureşti 41 tur-retur” a Teatrului Evreiesc de Stat”, au mai anunţat muzeografii.
Muzeul Naţional de Geologie a pregătit cele mai importante săli pentru public, între orele 19.00-00.00. ”O expoziţie care va debuta de Noaptea Muzeelor este Grădina Dinozaurilor, organizată în parteneriat cu Dino Park Râşnov, care va cuprinde 6 dinozauri, replici în mărime naturală ale unor specii care au trăit cu aproximativ 150 de milioane de ani în urmă”, a spus Delia Dumitraş, reprezentantul Muzeului. Pentru că este a 13-a ediţie a Nopţii Muzeelor, specialiştii de la Muzeul Naţional de Geologie s-au gândit să realizeze o expoziţie dedicată cuarţului, care este un mineral cu 13 varietăţi. Piesa centrală a expoziţiei va fi un craniu, sculptat în cuarţ, de aproximativ 30 de kilograme.
”Cu prietenii la Muzeu” se numeşte evenimentul organizat de Muzeul Naţional de Artă al României, de Noaptea Muzeelor. La sediul central din Calea Victoriei 49-53, musafirii vor intra în Galeria de Artă Europeană şi în Galeria Naţională, vor fi vizite ghidate în fostele spaţii ale Palatului Regal, iar la Muzeul Colecţiilor de Artă, între orele 19.00-5.00, va fi deschisă expoziţia ”Ştefan Câlţia - obiecte grăitoare”.
La Muzeul ”Vasile Grigore”, programul este de la 17.00 la 2.00. ”Flori de colecţie” se numeşte evenimentul principal, care va fi alcătuit şi din tresure hunt este la ediţia a treia. Copiii caută elemente distinctive în tablouri şi primesc premii. Toţi cei care vor să-şi facă selfie la muzeu vor primi şi fotografia printată. Ghidajul este asigurat de muzeografi şi de voluntari.
Mircea Dorobanţu, de la Muzeul ”CFR”, a invitat publicul să vadă câteva exponate restaurate şi o dioramă celebră. De Noaptea Muzeelor, muzeul este deschis de la ora 20.00 la ora 3.00. ”Să nu uităm, când suntem în pat şi dormim, trenul funcţionează, aşa că şi Muzeul trebuie să funcţioneze. Măcar de Noaptea Muzeelor”, a spus Mircea Dorobanţu. Cei mici sunt aşteptaţi la sediul Muzeului din Calea Griviţei, lângă Gara de Nord.
Una dintre puţinele lucrări ale lui Constantin Brâncuşi care se află în România, ”Cap de copil”, va fi expusă pentru 10 ore la Muzeul de Artă Veche Apuseană "Ing. Dumitru Furnica-Minovici" al Academiei Române, de Noaptea Muzeelor, pe 20 mai. Lucrarea face parte din colecţia academician ”George Oprescu”, aflată în patrimoniul Academiei. Între orele 16.00 - 02.00, intrarea este liberă pentru toate categoriile de vârstă. Colecţia de vitralii şi grădina italiană sunt atracţii ale muzeului.
Potrivit organizatorilor, aplicaţia Questo va face trasee tematice de Noaptea Muzeelor, iar Uber va oferi curse gratuite.
În România, evenimentul este organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor, membră în conducerea celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.