Antena Căutare

Orchestra Nationala Radio, la Shanghai, Expo 2010

Shanghaiul emana cosmopolitism oriental. Esti inconjurat de o dezordine fastuoasa. Expozitia este anuntata pretutindeni. Bannere, reclame luminoase, chiar mici brelocuri pe care le targuiesti la colturi

Odata cu intrarea in arealul ecologist al Expo 2010, societatea obisnuita dispare; senzatia este aceea a unui festival activ pe timp nedeterminat. Lunga pasarela pietonala traverseaza mapamondul, ajunge la marul verde, Greenopolisul Romaniei, si cu un amplu ocol isi face intrarea in Pavilionul expozitional, in a carui incinta se afla Sala Rosie, reper pentru organizatorii acestei editii a expozitiei. Un spatiu perfect si pentru conferinte, dar si pentru un repertoriu simfonic, ceea ce a facut ca, in seara zilei de 29 iulie, sala sa fie aproape plina. Sarbatorind Romania si imnul ei national, Orchestra Nationala Radio a sustinut un concert - simbol pentru calitatea vietii culturale din tara noastra, integrandu-se firesc atmosferei febrile din jur. In imensul Shanghai, in caldura infernala, in spatiul acesta multilingvistic, muzica simfonica a creat un spatiu concret al rezonantei non-verbale si al comunicarii in afara limitelor culturale.

Trei tineri muzicieni au contribuit la reusita acestui eveniment, conferind personalitate si vigoare opusurilor alese pentru a celebra ziua Romaniei la Shanghai: la cei 33 de ani ai sai, dirijorul Tiberiu Soare a condus convingator stilistic si cu o mana sigura desfasurarea muzicala. Lui i s-au alaturat pianistul Horia Mihail - solist in "Rapsodia in albastru" de George Gershwin - si violonistul Alexandru Tomescu - cel care a interpretat partiturile solistice din "Introducere" si "Rondo capricioso" de Camille Saint-Saens si "Balada" de Ciprian Porumbescu. "Balada", in recenta orchestratie semnata de Cristian Lolea, a fost recunoscuta de public si aplaudata in consecinta. Aceasta piesa a fost inclusa pe coloana sonora a primului film ce a rulat in cinematografele chinezesti, dupa incheierea revolutiei culturale, motiv pentru care, sentimental, este un reper important pentru public. "Rapsodia I" de George Enescu a fost concluzie programului festiv, conceput pentru a satisface gustul unui public eterogen, international si demonstrativ pentru coerenta si expresivitatea Orchestrei Nationale Radio.

Desi emotiile au fost mari si organizarea nu a stralucit, Romania si-a confirmat capacitatile nationale de ambasador cultural. Damian Draghici, detinatorul unul Premiu Grammy, a conturat un performance in care ritmurile lautaresti s-au imbinat cu influentele armonice ale jazzului.

Imaginea muzicala a Romaniei a fost completata, in finalul serii, de concertul sustinut de unul dintre cei mai dedicati promotori ai muzicii autentice romanesti - Grigore Lese, cel care a venit la Shanghai insotit de rapsozii sai - in port, mers si zicere de-ale sufletului nostru. "Better music, better life", pentru a parafraza motto-ul Expo 2010.

Articolul continuă după reclamă

Sursa: jurnalul.ro

Dracula - voievod si vampir... Bucuria folkului a incendiat Tampa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x