"L-am cunoscut imediat ce a terminat Institutul, realizand «Tigrul», primul lui spectacol in Bucuresti. Dupa un timp, dupa ce s-au adunat noi spectacole facute impreuna, am calatorit in mai toata Europa cu ele. Apoi, tot impreuna, am cautat marile adevaruri in piesele lui Shakespeare. Era de asteptat ca acest drum sa lase urme unice in mine. Ce pot sa spun eu despre un artist atat de important vietii mele de teatru? Ca era foarte bun e putin. Ca imi implinea gandurile - e incomplet. Ca avea disciplina e normal la un mare actor. E greu sa vorbesc despre el, pentru ca Stefan a fost actorul care a dat o stralucire speciala drumului meu in teatru. El, acea flacara numita Stefan, mi-a luminat bucuria de a fi regizor in timpuri grele si adanc intunecate".
Montarea din Sala Mica a Teatrului Nottara, in 1974, a fost luata drept neserioasa de comunisti, care au incercat sa cenzureze spectacolul, considerandu-i pe "Hamlet drogat, pe Ofelia curva si pe Polonius homosexual", scrie regizorul Dinu Cernescu, in cartea sa autobiografica.
Stefan Iordache avea atunci 33 de ani, iar piesa s-a montat cand Horia Lovinescu era director al Teatrului Nottara, scenografia purtand semnatura lui Helmut Stürmer. Eleganta aristocratica a facut loc unei energii vulcanice in Hamletul lui Stefan Iordache. "Am incercat doar sa-l joc pe Hamlet", marturisea actorul, care o avea alaturi pe Anda Caropol, in rolul Ofeliei.
"Ma gandesc la iesirea din scena de cand am inceput teatrul. De aceea si muncesc atat de mult, nu vreau sa cred ca am ajuns la capatul drumului... Multi oameni isi doresc sa moara in somn, dar eu as vrea sa stiu cand mor, chiar daca m-as chinui. Poate mai exista o sansa. Vreau sa lupt cu moartea. Vreau sa o vad, sa o simt". A vazut-o, a simtit-o, s-a luptat, insa ea l-a castigat (si) pe Stefan Iordache. De pierdut numai noi, cei care am ramas, am avut de pierdut. O valoare. Si ce valoare!
La cea de-a doua editie a Festivalului Artelor Bucuresti, Asociatia Culturala Maria Domina aduce un omagiu maestrului Stefan Iordache si ii invita luni, 11 octombrie, la Sala Palatului pe toti admiratorii marelui artist la un spectacol impresionant ce va cuprinde proiectii video cu cele mai apreciate momente din cariera sa.
P.S.: Festivalul Artelor Bucuresti este singurul festival sustinut 100% de public. Biletele sunt puse in vanzare in reteaua Vreau Bilet et. 2 Unirea Shopping Center, la Carrefour Feeria - Baneasa Shopping City, Palatul National al Copiilor, Sala Palatului, Real Vitan si online pe www.vreaubilet.ro
Sursa: jurnalul.ro
Festivalul MuziCastel la Castelul Corvinilor... Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit premiul Nobel pentru Pace...