Antena Căutare

Targul de Fete de pe Muntele Gaina, in acest week-end

Mii de oameni sunt asteptati la acest sfarsit de saptamana la Targul de Fete de pe Muntele Gaina, organizat anual de cel putin doua sute de ani in apropierea praznicului de Sfantul Ilie pe un platou situat la aproape 1.500 de metri altitudine, la limita judetelor Alba, Arad si Hunedoara.

Inregistrat de Consiliul Judetean (CJ) Alba ca marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, cu drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta, in urma cu patru ani, Targul este cea mai mare sarbatoare populara a romanilor transilvaneni. In ultimii ani, din pacate, numarul celor care au urcat pe Muntele Gaina pentru a participa la evenimentele organizate cu acest prilej a scazut considerabil, nedepasind cateva mii, spre deosebire de inceputul deceniului trecut, cand erau prezenti in medie 10.000-20.000 de oameni. La mijlocul anilor '90 s-a inregistrat si un record de circa 100.000 de participanti.

Potrivit programului dat publicitatii de Serviciul Turism al CJ Alba, manifestarile vor debuta sambata in localitatea Avram Iancu, situata la poalele Muntelui Gaina, cu o parada a portului popular, cu etapa finala a Festivalului concurs „Cultura pentru Cultura", editia a VI-a, si cu un spectacol folcloric sustinut de ansambluri din Alba, Dolj, Mures si Olt, invitati speciali fiind Sava Negrean Brudascu, Veta Biris si Nicolae Rusan. Tot in localitatea Avram Iancu se va desfasura sambata editia a III-a concursului national „Eurocosasul RURIS". Seara, manifestarile se vor muta pe Muntele Gaina, unde vor concerta trupele „Crack Area" si „Heaven", dupa care va fi aprins „Focul indragostitilor", cel mai mare foc de tabara din Apuseni.

Duminica, la Crucea Iancului si la troita ridicata in memoria „Craisorului Muntilor", sfintita in 1924, in prezenta regelui Ferdinand I, va fi oficiat un Te-Deum. Programul va continua cu vernisarea expozitiilor mesterilor populari, un spectacol artistic prezentat de ansambluri folclorice din judetele Alba, Arad, Bihor si Hunedoara. Manifestarile se vor incheia cu recitaluri extraordinare sustinute de Traian Jurchelea, Mirela Manescu, Nicolae Furdui Iancu si grupul instrumental „Crai Nou".

Platoul pe care se desfasoara Targul de Fete este situat la o altitudine de 1.486 de metri. Istoricii sustin ca aparitia targului s-a datorat necesitatii de comunicare intre oamenii care traiau in asezarile izolate si risipite din Muntii Apuseni. La origine, Targul a antrenat nu numai relatii economice intre locuitorii de pe Vaile Ariesului si Crisurilor, ci si relatii matrimoniale. Aici se infiripau idile, care, uneori, se finalizau cu cereri in casatorie, de unde si denumirea data Targului. Legenda spune ca fetele de maritat veneau pe munte cu carul incarcat cu zestrea lor. Era atat un mare eveniment comercial, cat si un prilej de petreceri.

Atestat documentar in 1816, la Targul de Fete a fost prezent in 1852 imparatul austriac Franz Joseph I, in timpul unei vizite in Transilvania, al carui principe era. Aflat in drum spre Sibiu, imparatul a fost intampinat de Ioan Axente Sever, potrivit celor mentionate de Ion Rusu Abrudeanu in cartea „Motii. Calvarul unui popor eroic, dar nedreptatit". Dupa primul razboi mondial, la Targ a fost prezent si prim-ministrul Ionel I.C. Bratianu, pentru vizita acestuia fiind amenajata, pentru prima data, si o tabara de corturi. De asemenea, in 1924 a fost prezent la Targ suveranul Romaniei, Ferdinand I.

Tren-muzeu in amintirea „Mocanitei"
Autoritatile din Alba Iulia au inceput demersurile pentru preluarea in custodie a unei locomotive cu abur si a unui vagon de calatori pentru ecartament ingust, pe care sa le amenajeze ca un tren-muzeu, in amintirea „Mocanitei" care lega odinioara orasul de Muntii Apuseni si care ar urma sa fie folosit si ca punct de informare turistica. Trenul va fi expus in zona in care linia ingusta si gara din Alba Iulia se aflau in trecut. „Mocanita", cum era denumit trenul, a circulat pana in 1984, an in care a fost desfiintata calea ferata cu ecartament ingust pe raza municipiului Alba Iulia. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei municipiului Alba Iulia, Mihai Coser, a fost identificata o locomotiva cu abur de cale ferata ingusta in gara Gurahont, judetul Arad, fiind solicitata in acest sens incheierea unui contract de custodie cu Sucursala Regionala Cai Ferate Timisoara.

In gara din Cluj-Napoca a fost identificat un vagon de calatori, pentru preluarea in custodie a acestuia fiind, de asemenea, demarate negocierile privind custodia, cu Sucursala Regionala Cai Ferate Cluj. Contractul de custodie se va incheia pe o perioada de cinci ani, iar autoritatile din Alba Iulia se obliga, prin acesta, sa transporte la Alba Iulia, sa restaureze si sa asigure paza locomotivei si a vagonului. „Administratia locala din Alba Iulia si-a propus cresterea gradului de atractivitate turistica a municipiului prin punerea in valoare a tot ceea ce inseamna patrimoniu", a subliniat Mihai Coser, care a adau¬gat ca acest tren-muzeu va fi utilizat ca punct suplimentar de atractie al municipiului Alba Iulia.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Jurnalul National

Expozitia “Change the City” vine la Bucuresti... Ia "atitudine". Schimba lumea cu un tricou!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x