- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Evenimentul este organizat - cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman - de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in colaborare cu Muzeul „Casa lui Carlo Goldoni", care face parte din reteaua muzeelor civice venetiene.
Colocviul va reuni sapte specialisti romani si italieni, care vor prezenta stilul de viata si spiritul secolului al XVIII-lea in cele doua spatii. Scopul stiintific al manifestarii este identificarea unei matrici culturale comune intre Venetia si Transilvania, pornind de la marturiile artistice si culturale baroce din Settecento. Realitatea asemanarilor stilistice in arhitectura, sculptura si pictura reprezinta marturia mostenirii culturale baroce - posibil si fructuos punct de pornire pentru o colaborare stiintifica romano-italiana.
Comunicarile vor analiza schimbul de idei, transferul cultural, receptarea si afilierea la un model cultural unic in Settecento (secolul al XVIII-lea), in doua spatii doar in aparenta indepartate: Venetia si Transilvania.
Invitatii sint specialisti in domenii culturale circumscrise temei manifestarii stiintifice: Nicolae Sabau (prof. univ. dr. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetator la Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca), Laura Safred (curator si profesor de istoria artei la Academia de Arte Frumoase din Venetia), Luca Caburlotto (istoric de arta, director, Directia pentru bunuri istorice, artistice si etnoantropologice din regiunea Friuli Venezia Giulia), Doretta Davanzo Poli (specialist in istoria modei si tesaturilor), Virgilio Boccardi (jurnalist si scriitor, specialist in istoria teatrului muzical in Settecento si in creatia lui Antonio Vivaldi), Ioana Filipescu (bursier „Nicolae Iorga" al IRCCU Venetia, absolventa a Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca), Cristian Alexandru Damian (fost bursier „Nicolae Iorga" al IRCCU Venetia, doctorand in istoria artei la Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca).
Manifestarea face parte din seria evenimentelor care marcheaza 80 de ani de la intemeierea „Casei Romane de la Venetia" - actualul Institut Roman de Cultura si Cercetare Umanistica - de catre Nicolae Iorga, care isi propunea la 1930 ca obiectiv principal gazduirea si indrumarea de tineri bursieri romani, cu precadere istorici si artisti plastici.
INSTITUTUL ROMAN DE CULTURA SI CERCETARE UMANISTICA DE LA VENETIA