Titlul spectacolului, „Lumina Lina", nu a fost ales la intamplare, poezia lui Ioan Alexandru revarsand o stralucire domoala, prin harul a doi oameni de seama ai scenei romanesti: Victor Rebengiuc si Grigore Lese. Nu va fi un simplu spectacol ci unul notabil, menit sa contureze o seara tainica sub semnul liricii lui Ioan Alexandru. Poemele vor aduce cant stravechi, muzica va cere poezie, iar solemnitatea, tragismul si tandretea ne vor indemna sa vedem adevarul din oameni si din lume. Maestrul Victor Rebengiuc a ales, spre a impartasi publicului, cele mai frumoase versuri ale poetului Ioan Alexandru. La randu-i, muzicianul Grigore Lese a cautat cele mai tulburatoare hori, auzite si nemaiauzite, spre a le slobozi in lume, sa scanteieze si sa aduca stamparare.
Vorbind despre poezia lui Ioan Alexandru si despre spectacolul ce va avea loc pe scena Ateneului Roman, Andrei Plesu a mentionat ca, atunci cand recita, poetul „avea harul - incomparabil - de a-si scanda versurile, cu un amestec de simplitate arhaica, patos profetic si inocenta adolescentina. Era intergral prezent in fiecare silaba, in fiecare litera pe care o pronunta. (...) Ma bucur ca ne amintim de Ioan Alexandru. Si ma bucur ca „agentul" acestei amintiri e Victor Rebengiuc, insotit de suspinele lui Grigore Lese".
Asadar, sa ne amintim de poetul Ioan Alexandru primind, prin vers sI cant "Lumina lina" :(...) lini lumini / Rasar din codri mari de crini / Lumina lina cuib de ceara / Scorburi cu miere milenara / De dincolo de lumi venind / si niciodata poposind /(...) Cine te asteapta te iubeste / Iubindu-te nadajduieste / Ca intr-o zi lumina lina / Vei rasari la noi deplina".
Citeste si Jurnalul!
Foto: Iulia Gorneanu
Afla cateva lucruri interesante despre Leonardo da Vinci!... A1.ro iti recomanda azi filmul "My Week with Marilyn - O saptamana cu Marilyn". Vezi trailerul!...