Un an si opt luni de documentare asidua si un an si jumatate dedicat scrierii scenariului. Un lungmetraj de debut, "Portretul luptatorului la tinerete", care i-a umplut regizorului Constantin Popescu Jr cinci ani si jumatate din viata. O bucata din istoria romanilor, lupta armata impotriva comunistilor dusa de partizani in Tara Fagarasului, se va concretiza pe marele ecran sub forma unei trilogii, "Aproape liniste".
Primul film din aceasta serie, "Portretul luptatorului la tinerete", va avea premiera in cinematografele romanesti la 19 noiembrie si se concentreaza pe povestea cutremuratoare a uneia dintre cele mai longevive grupari, condusa de Ion Gavrila Ogoranu, formata din 12 tineri care au rezistat in Muntii Fagaras, in conditii extrem de dificile, aproape zece ani, pana cand au fost tradati. Singurul din grup care nu a fost prins de Securitate timp de 27 de ani, pana in 1976, este Ogoranu. A fost ajutat de Ana Sabadus, femeia care i-a ramas aproape pana la sfarsitul vietii.
Ion Gavrila Ogoranu a murit in 2006, la 83 de ani, inainte ca regizorul sa aiba ocazia sa-l cunoasca personal. Luptatorul nu era convins ca lumea e pregatita pentru un film cu acest subiect. Se temea ca oamenii nu vor intelege ce s-a intamplat cu adevarat: "Inca nu este momentul, atunci cand ultimii comunisti, persoane si idei vor disparea, istoria se va rescrie. Dar eu nu voi mai trai acei ani", ii marturisea inainte sa se stinga colaboratoarei sale apropiate, jurnalista Lucia Baki, impreuna cu care a scris cel de-al treilea volum din "Brazii se frang, dar nu se indoiesc", in care sunt relatate teribilele intamplari traite alaturi de camarazii sai. N-a mai apucat sa vada viziunea regizorului Constantin Popescu Jr asupra generatiei de tineri care a luptat si a murit pentru o idee, dar au avut ocazia sa aprecieze rezultatul alti supravietuitori ai acelor vremuri, luptatori anticomunisti, anul acesta, intr-o proiectie a filmului in cadrul manifestarii anuale dedicate comemorarii Rezistentei anticomuniste din Tara Fagarasului, la Sambata de Sus.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro