Nu e usor sa convingi oameni dintr-o tara cu o cultura uriasa ca exista si in alte multe tari valori incontestabile. Mai ales pe rusii din Moscova, unde prezentarea unei culturi poate fi adumbrita de sutele de evenimente rusesti din domeniu care au loc zilnic. Dar cine incearca, chiar si cu multa temere si totodata cu indrazneala, poate izbuti. Asa a facut si o echipa a Institutului Cultural Roman, care a gasit sprijin in capitala Rusiei pentru a organiza aici primul Festival al Filmului Romanesc (18 noiembrie-1 decembrie).
In centrul Moscovei, in Piata Arbat, la Cinema Hudojestvennii (Cinematograful de arta), la orele cele mai potrivite pentru publicul cinefil, sunt programate filme romanesti. Chiar in prima zi a evenimentului, la conferinta de presa ce a precedat seara de gala, Ana Pendrakovskaia, directorul general al retelei cinematografice „GUP - Moskovskoe Kino", in componenta careia intra si Cinema Hudojestvennii, si-a marturisit incantarea ca in sala mare poate fi aratata o retrospectiva a filmului romanesc, despre care se vorbeste atat de mult si de bine in lume. Ea s-a adresat presei moscovite sa aduca la cunostinta spectatorilor acest eveniment „foarte interesant", subliniind ca este la fel de im¬portant festivalul precum alte ase¬menea manifestari straine, care au avut loc la acest cinematograf. Sa dai filme romanesti in locul celor americane in „prime time" inseamna mult.
Directorul general al Muzeului central de stat al filmului rus, Naum Kleiman (nascut la Chisinau la 1 decembrie 1937 - va sarbatori de Ziua Nationala, cand se va intona, la inchiderea festivalului, Imnul Romaniei), mentiona in momentul cand s-a vorbit la conferinta despre problema difuzarii filmelor europene in Rusia ca publicul trebuie convins ca „mititeii sunt mai buni decat mancarea de la McDonald's". Muzeul este, alaturi de ICR, organizatorul festivalului. Naum Kleiman si adjunctul sau, Maxim Pavlov - un tanar plin de energie, au apreciat aceasta noua relatie intre institutia pe care ei o conduc si ICR, exprimandu-si speranta ca cele doua festivaluri, de la Bucuresti si Moscova, vor deveni traditie, iar rela¬tiile culturale intre Romania si Ru¬sia „vor deveni mai stranse atunci cand se va deschide la Moscova o filiala a ICR".
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: Jurnalul National
Filmul documetar "Golgota Basarabiei", in premiera la Bucuresti... Trofeul „Silver Astor” pentru Maria Popistasu si Mirela Oprisor...