Ți-ai cumpărat recent o locuință și nu ești mulțumit de cât de bine este izolată acustic? Chiar dacă situația este deranjantă pentru tine, există câteva lucruri pe care le poți face astfel încât, în foarte scurt timp, să ai parte de liniște.
Termoizolează-ți casa cu vată minerală
În cazul în care locuiești într-o casă neizolată din punct de vedere termic, ar fi bine să o izolezi cât mai repede. De ce? Pentru că anumite materiale de construcții nu doar că îți termoizolează locuința, ci îi oferă casei tale și un scut împotriva zgomotului. Respectivele materiale de construcții sunt vata minerală de sticlă și vata minerală bazaltică. Însă, dacă îți dorești o locuință izolată acustic și termic, ar trebui să aplici vata minerală de sticlă sau vata minerală bazaltică în zone diferite. Vata minerală bazaltică se folosește pentru izolarea termică și acustică a faţadelor, pardoselilor, mansardelor și a acoperișurilor tip terasă, în vreme ce vata minerală de sticlă se utilizează pentru pereții despărțitori şi sub acoperiş.
Vata minerală, în general, protejează împotriva zgomotelor pentru că are „abilitatea” să împrăștie gălăgia și să o transforme în diverse forme de energie.
Folosește plăci de gips carton
Indiferent dacă stai la bloc sau la casă, plăcile de gips carton, unele dintre cele mai cunoscute materiale de construcții, sunt ideale ca ții zgomotul departe de locuința ta. Tot ce trebuie să faci este să apelezi la un muncitor care să vină să ți le aplice în toate încăperile din casă - pe pereți și pe tavane. Există diverse tipuri de plăci de gips carton, în funcție de caracteristici. Unele sunt dedicate izolării acustice și au, de regulă, culoarea albastră. Plăcile de gips carton pentru izolare fonica au o densitate mai mare, ceea ce le permite sa retina mai bine vibrațiile sonore.
Montează niște panouri acustice
O altă soluție prin care să împiedici zgomotul să ajungă la tine în locuință ar fi să montezi niște panouri acustice. Ele sunt fonoabsorbante, adică au proprietatea de a absorbi sunetele. Panourile acustice nu doar că țin zgomotele departe de casa ta, ci îți și înfrumusețează locuința. Panourile acustice sunt disponibile la vânzare în forme și culori variate, astfel că orice spațiu poate deveni, foarte simplu, o adevărată operă de artă „silențioasă”.
Cumpără niște covoare antideparante
Cel mai simplu lucru pe care îl poți face dacă vrei să-ți izolezi acustic podelele încăperilor casei tale este să-ți cumperi niște covoare antiderapante fonoabsorbante. Respectivele obiecte se așază sub covoarele din locuință. Ele au două caracteristici principale: împiedică toate covoarele din casa ta să alunece pe podele și absorb vibrațiile sonore generate de mersul prin locuință.