Era Corporate Head Chef la o companie multinationala din Romania. Sefii n-au fost de acord sa-i acorde concediu, asa ca a demisionat ca sa se poata inscrie la Top Chef. “NU i-am zis sotiei mele atunci ca am lasat balta tot pentru supershow-ul acesta. Am vrut sa vad cum ma descurc mai intai, daca sunt in stare sa fac fata competitiei, daca ma ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamagesc. I-am zis abia inainte sa inceapa emisiunea, la Antena 1, ca ma numar printre concurenti. M-a sustinut intotdeauna si asa a facut si acum”, isi incepe povestea unul dintre bucatarii care s-au inscris la Top Chef pentru premiu, dar si pentru a deveni cunoscut in Romania. Se numeste Razvan Alexandru si a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de sase ani a fost desemnat cel mai bun din intreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Razvan are doar treizeci de ani.
“Nu stiam boaba de spaniola, primele luni ma dureau mainile de la atata vorbit”
Razvan Alexandru este din Bucuresti si pasiunea pentru gatit a inceput multumita unei emisiuni de la televizor, unde aparea si un bucatar. “Pe la 18 ani m-am hotarat sa fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini pana atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar parintii mei au crezut ca e vreo toana de-a mea, care va trece pana la finalul cursului. Si, culmea, nu doar ca n-a trecut, ba s-a si intetit”, a inceput el sa povesteasca. A lucrat apoi, in cativa ani, in mai mult de 50 de restaurante, pentru ca isi dorea sa invete cat mai mult de la bucatari talentati. “Mi-am dat seama repede ca, daca vreau sa devin cineva in meseria asta, trebuie sa stiu cat se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Fortei de Munca, ca sa pot pleca in Spania. Si-am plecat. Nu stiam boaba de spaniola, primele luni ma dureau mainile de la atata vorbit”, isi reaminteste razand concurentul Top Chef. “ Am stat un an si jumatate la un restaurant, timp in care am invatat limba si am fost la nivelul cel mai de jos, toata ziua curatam peste si scoici”, spune el. Apoi, a inceput sa urce in ierarhie si a ajuns bucatar sef adjunct, patronul restaurantului fiind bucatar sef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. “Mi s-a deschis un alt univers, acolo am putut face, pentru prima data, preparate de autor”.
“Eu stiu ce inseamna fericirea”
S-a mutat apoi la un restaurant din lantul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost si casa regala a lui Alfonso al XVII-lea, cu putine camere si o bucatarie de exceptie. “Acolo am fost bucatar sef pentru prima oara. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia sa mergi pe un drum de tara ca sa ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. “Masina mea, care a costat 25 000 de euro, era cea mai ieftina din parcare”, mai spune Razvan. Acolo am facut o gradina cu salata, rosii, ardei, bucatarii mergeau in curte si rupeau legumele, erau vazuti de toti clientii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomica Sancho Panza, pentru promovarea bucatariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam in meniu. Faceam si inghetata, asa ca am cumparat cateva gaini, ca sa folosim oua proaspete. Si asta a fost bucuria copiilor clientilor, multi dintre ei nu vazusera in viata lor o gaina, mergeau si luau cu manutele lor ouale din cuibar”, povesteste Razvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viata lui. “Eu stiu ce inseamna fericirea. Inseamna sa faci ce-ti place si sa te intelegi bine cu oamenii pe care ii ai in jur”.
“Vroiai sa mananci la El Bulli? Erai programat peste doi ani”.
Visul lui Razvan Alexandru era sa ajunga sa lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de sase ani, a fost cel mai bun din intreaga lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, daca sunai azi ca vrei sa mananci, trebuia sa astepți mai bine de doi ani si jumatate ca sa-ți vina randul la programare. “Pare fantastic, dar asa e. Vroiai sa mananci la El Bulli? Erai programat peste doi ani”, confirma concurentul Top Chef. Iar norocul i-a suras, dintre zeci de mii de bucatari care isi doreau sa faca stagiul la El Bulli, Razvan Alexandru a reusit si s-a numarat printre ei. Sase luni dureaza stagiul, nu esti platit, beneficiezi de cazare si masa. Dar acolo este arta. Si este primul restaurant din lume care a readus in atenție conceptul de bucatarie moleculara. De ce-i atat de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta inseamna ca totul funcționeaza perfect, de la cele mai mici detalii, incepand cu presul de la intrare, intensitatea luminii in saloane sau finețea hartiei igienice, pana la cunostințele ospatarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifica daca stelele sunt respectate vin cel puțin o data pe saptamana. Ce se intampla special la El Bulli? Cand iți vine randul la programare, ți se ofera 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costa 225 de euro, fara bauturi. Iar noi, stagiarii, faceam un singur platou intreaga zi. De exemplu, azi ma ocupam de platoul trei. Trebuia sa-mi asigur toate ingredientele din timp si il faceam cap - coada. Maine faceam platoul noua. Si tot asa”, povesteste Razvan Alexandru. Dupa El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Chateau, aflat la munte. “Era minunat si acolo, dar a venit criza si m-am intors in tara”.
“Ca roman, trebuie sa incepi cu cativa metri in spate fata de linia de start”
Intrebat unde-i place mai mult, in Spania sau in Romania, Razvan Alexandru a raspuns fara ezitare Romania. “Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fara exceptie. Dar nu esti de al lor si indirect simti asta. E ca si cum ai participa la o cursa, unde tu, ca roman, trebuie sa incepi cu cativa metri in spate fata de linia de start”. Reintors in tara, s-a angajat la mari restaurante din Capitala, dar cand a aparut posibilitatea de a se inscrie Top Chef, a lasat si salariu si functie si a venit la Antena 1. “Doar aici imi pot face un nume si nu puteam rata sansa asta, mai ales ca eram jurizat de adevarati specialisti”, povesteste el. “Si am noroc de o familie care ma sustine fara rezerve. Sunt casatorit si am o fetita de doi ani si opt luni, o cheama Ilinca, i-am dat numele dupa bunica mea, care m-a crescut pana la trei ani. Ne uitam impreuna la Top Chef si, cand ma vede la televizor, spune: tati, tu nu esti acolo, pentru ca esti aici, langa mine”.
Top Chef, una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii mele
Se relaxeaza gradinarind si crede ca agricultura este viitorul Romaniei. Lui Razvan i se mai spune si bucatarul bogatilor. “Din top zece milionari romani, eu am gatit pentru cinci dintre ei. Cea mai speciala comanda am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizata, la un Craciun, care mi-a spus ca am buget nelimitat pentru a face o masa fantastica. Au costat cam patru mii de euro preparatele pentru 12 persoane, fara bautura”, povesteste Razvan. “La Top Chef am trait una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii mele. Am legat prietenii adevarate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionut Lupu. Ii iubesc, sunt oameni de felul carora intalnesti doar o data in viata. Iar pentru jurati, un singur cuvant: Respect”.