Antena Căutare

Observator Special: ONG-urile ataca Biserica Ortodoxa Romana

Avem prea multe biserici si prea putine scoli? Este intrebarea care sta pe buzele tuturor in ultimele zile, de cand Biserica Ortodoxa Romana a anuntat ca vrea mai multi bani de la stat. Mai multe ONG-uri s-au suparat pe Patriarhie pentru ca este vinovata pentru faptul ca, in Romania, avem mai multe lacase de cult decat scoli. Totuşi, cifrele se văd diferit din Dealul Mitropoliei. Şi nu pentru că preoţii ar avea cine ştie ce sistem statistic impecabil, ci pentru că Ministerul Educaţiei are noţiuni destul de vage asupra unităţilor din subordine. Numarul bisericilor se cunoaste: 17.000.

Cele cinci milioane de lei alocate in plus pentru Culte i-au revoltat pe reprezentantii mai multor organizatii non-guvernamentale. Acestia au trecut imediat la fapte si au compus o scrisoare adresata Parlamentului, prin care explicau de ce bisericile nu au nevoie de niciun ban in plus. Simtindu-se direct vizata, Patriarhia Romana a simtit nevoia sa clarifice situatia.

“Biserica Ortodoxa Romana, impreuna cu cele 17 culte recunoscute primeste anual de la bugetul public, o suta in valoare de 300 de milioane de lei noi, aproximativ 70 de milioane de euro. Biserica Ortodoxa Romana primeste 54 de milioane de euro. Acesti bani sunt folositi pentru sustinerea a 60% din salariile preotilor si sunt aproximativ 13.000 de preoti in aceasta situatie. Alte fonduri sunt folosite pentru repararea lacaselor de cult”, spune Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Totusi, Biserica reuseste sa ramana tot timpul pe plus. Asta pentru ca stie cum sa se gospodareasca, sustin mai-marii Bisericii Ortodoxe Romane. “Biserica nu este o societate comerciala. La sfarsitul fiecarui an, banii necheltuiti sunt transferati in anul urmator pentru activitati. Este vorba de o buna organizare, de o chivernisire a fiecarui banut”, mai precizeaza Constantin Stoica.

Cu toate acestea, majoritatea romanilor nu sunt tocmai incantati de numarul din ce in ce mai mare de biserici din tara. Scolile s-au inchis, spitalele s-au inchis, iar lacasele de cult continua sa rasara. Ba chiar s-a ajuns la situatii absolut inexplicabile, in care o scoala din judetul Arges a fost pusa la punct, dupa care a fost inchisa. Probabil tocmai de aceea, Ministerul Educatiei nu stie cate unitati are in subordione. Sa fie 21.000, sa fie 22.000.

Biserica face si mult bine, afirma preotii. Potrivit Patriarhiei Romane, in anul 2011, 12 milioane de euro ar fi fost cheltuite pentru asistenta sociala, fie prin cantine sociale, fie prin centre de plasament. In Bucuresti, de exemplu, la centrul Sfanta Macrina, preotii se ingrijesc de copiii saraci si orfani.

“Avem trei programe sociale pe care le aplicam in fiecare zi, avem un numar de 120 de copii beneficiari in fiecare zi, avem copii rezidenti cazati la noi permanent si avem copii din familiile sarace cu multi copii”, spune Gabriel Cazacu, preotul coordonator al centrului.

La Botosani, saracii pot manca gratuit la cantina sociala a bisericii Sfantul Ilie, iar in oras, mai exista doar una singura care sa fie a autoritatilor locale.
.

Adriana Bahmuteanu: "Cand eram mica mi-am luat palarie de cowboy sa fiu texana ca in Dallas"... Numerologul Mihai Voropchievici: "2013 este anul celor care stiu sa reactioneze prompt" Vezi si alte previziun...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x