Cea mai bună rețetă pentru gogonele murate, de pus toamna, târziu: Cum le alegi, cum se prepară și de ce ai nevoie
Nu există masă copioasă fără gustoasele gogonele sau muraturi, pe care gospodinele le pregătesc în fiecare toamnă. Pentru ca murătura să iasă perfectă contează foarte mult să alegi gogonele ferme şi netede, fără urme de lovituri sau fisuri.
Publicat: Duminica, 21 Octombrie 2018, 17:00 | Actualizat: Duminica, 22 Noiembrie 2020, 14:49Nu există masă copioasă fără gustoasele gogonele sau muraturi, pe care gospodinele le pregătesc în fiecare toamnă. Pentru ca murătura să iasă perfectă contează foarte mult să alegi gogonele ferme şi netede, fără urme de lovituri sau fisuri.
Este foarte important să ţii cont de aceste criterii pentru ca murăturile să nu ţi se strice.
Condimente pentru gogonele: Condimentele folosite pentru asezonarea gogonelelor sunt de asemenea foarte importante. Zeama pentru ele se aromează cu diverse condimente simple. Cu siguranţă ai prin bucătărie usturoi, foi de dafin, cimbru, mărar, sare şi piper. Mai ai nevoie de frunze de vişin, boabe de muştar şi frunze de ţelină.
Este indicat ca cimbrul şi mărarul dar şi frunzele de vişin să le aşezi pe fundul borcanului. Poţi să mai pui alături de gogonele şi morcov, ţelină, conopidă, sfeclă roşie sau varză roşie.
Gogonelele nu trebuie să plutească în borcan pentru ca reţeta să fie una de succes.
ATENŢIE: Ai nevoie de sare în funcţie de cantitatea de gogonele pe care vrei să le faci. Pentru fiecare litru al vasului în care pui gogonele calculezi o lingură de sare.
Nu se foloseşte sarea iodată pentru că murăturile se vor terciui. Se foloseşte sarea gemă, brută, cumpărată la vrac din comerţ.
Ingrediente pentru gogonele murate
– 5 kilograme gogonele
– cimbru
– mărar
– usturoi
– hrean
– frunze de ţelină
– sare
Cum se prepară gogonelele murate
Așezi pe fundul borcanului crenguțele de cimbru și de mărar. Așezi apoi și gogonelele. După ce ai pus gogonelele în borcan, te ocupi de saramură . Pui apa la fiert cu sarea.
La un litru de apă pui o lingură de sare. Lași apa la foc, până da în clocot. Când saramura dă în clocot, adaugi și usturoiul pisat.
Înainte de a turna saramura peste gogonele, așezi deasupra borcanului frunzele de țelină si hreanul. Torni apoi încet saramura peste gogonele până când umpli borcanul.
Apoi legi borcanul bine și îl lași să se răcească. Când s-a răcit îl depozitezi într-un loc răcoros.
Sursă: Ampress.ro