Rețeta de pâine a lui chef Sorin Bontea, cu doar un gram de drojdie
Chef Sorin Bontea a prezentat în cadrul matinalului Neatza cu Răzvan și Dani, direct din bucătăria lui, o rețetă de pâine economică, cu doar un gram de drojdie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 22 Aprilie 2020, 10:03 | Actualizat: Vineri, 30 Octombrie 2020, 13:12Chiar dacă necesită mult timp de așteptare, merită din plin așteptarea, pentru că pâinea iese minunată, cu o coajă crocantă, un miez foarte aerat și un gust deosebit.
Iată de ce ingrediente avem nevoie pentru a prepara rețeta de pâine economică, cu doar un gram de drojdie:
- 1 kg de făină
- 20 gr sare
- 1 gr drojdie
- 780 ml apă caldă
- puțin ulei de măsline
Cum se prepară rețeta de pâine economică, cu doar un gram de drojdie
Pentru a pregăti aluatul de pâine economică, se cerne făina într-un vas, se adaugă sarea și se amestecă, apoi drojdia și apa caldă. Se amestecă bine toate ingredientele, fără a frământa aluatul. Doar se omogenizează.
Aluatul nu este unul ferm, ci lipicios și moale, Se pune într-un vas cu capac, uns cu ulei de măsline. Se lasă aluatul la dospit 30 de minute, în vasul uns cu ulei și acoperit cu capac, la temperatura camerei.
După acest interval, se amestecă aluatul pentru pâine economică direct în vas, împăturindu-l de câteva ori. Se repetă procedeul de 4 ori la interval de 20 de minute. Apoi se lasă la dospit, peste noapte, sau aproximativ 12 ore.
După acest interval, se presară făină peste aluat și răstoarnă aluatul pe masa înfăinată, te taie în două și se împăturește fiecare parte, apoi se transferă într-un coș pentru dospire. Se lasă aluatul la dospit 50 de minute, la temperatura camerei, acoperit cu ștergar.
Pentru coacerea pâinii, Chef Sorin Bontea ne recomandă să folosim o oală de fontă pe care o încălzim, în prealabil, pentru 20-30 de minute.
Apoi așezăm aluatul pentru pâine economică în ea, o acoperim cu capacul din dotare și o dăm la cuptor pentru 30 de minute, la 250 de grade. Scoatem capacul și mai lăsăm pâinea la cuptor pentru 10 minute, să se rumenească mai bine.
Pâinea se lasă să se tempereze, apoi se poate tăia și servi cu mare poftă.
Aaa și neapărat cu un cuțit roșu, glumește Chef Sorin.
Pentru mai multe detalii și ponturi de la Chef Sorin Bontea, urmăriți materialul video de mai jos!