Ciorbă de pasăre cu tăiței de casă și budincă de griș, ca la bunica acasă!
Cu o excelentă rețetă de ciorbă de pasăre cu tăiței de casă și budincă de griș, o concurentă octogenară, o bucnicuță foarte simpatică, a venit la concursul culinar Chefi la cuțite să demonstreze celor trei jurați că tot mâncarea ca la bunica acasa este mai delicioasă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 09 Septembrie 2020, 11:36 | Actualizat: Miercuri, 09 Septembrie 2020, 12:35Cu o excelentă rețetă de ciorbă de pasăre cu tăiței de casă și budincă de griș, o concurentă octogenară, o bucnicuță foarte simpatică, a venit la concursul culinar Chefi la cuțite să demonstreze celor trei jurați că tot mâncarea ca la bunica acasa este mai delicioasă.
Alexandrina Kiosa, din Iași, în vârstă de 83 de ani, a reușit să-i impresioneze pe ccarismaticii jurați din sezonul 8 „Chefi la cuțite”, de la Antena 1 cu preparatele sale pline de gustul românesc, mult îndrăgit.
Mă faceți să plâng, vedeți? Pentru mine este apogeul, este ceva de suflet, la vârsta mea este o realizare extraordinară.
Ciorbă de pasăre cu tăiței de casă și budincă de griș, ca la bunica acasă - Ingrediente:
- 10 pulpe inferioare (ciocănele)
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 ardei gras roșu
- 1 ardei gras galben
- mărar verde + pătrunjel + leuștean (câte o legătură din fiecare)
- 1 l borș
- 2 l apă
- smântână de gătit
- Pentru tăiței de casă:
- 2 ouă
- 300 gr făină
- sare
- Pentru budinca de griș:
- 4 ouă
- 150 g griș
- 150 g zahăr
- 1 litru lapte
- esență de vanilie
- 1 praf de sare
- unt pentru uns tava
Ciorbă de pasăre cu tăiței de casă și budincă de griș, ca la bunica acasă - Preparare
Pentru ciorba de pasăre cu tăiței de casă, se pun pulpele de pui la fiert într-un vas cu apă rece. În momentul când supa începe să clocotească, se spumuiește de 2-3 ori.
Între timp, se prepară tăițeii de casă și se curăță și se toacă cubulețe ceapa, rădăcinoasele, ardeii.
Pe aceeași temăPentru tăițeii de casă, se amestecă făina cu puțină sare și se încorporează cele două ouă. Se frământă un aluat care se întinde în foaie subțire pe masă, se presară multă făină și se taie în fâșii subțiri. Se lasă tăițeii la uscat până le vine rândul să fie adăugați în ciorbă.
După 15 minute de fiert pulpele de pui, se pune zarzavatul. Se lasă la fiert până când carnea și zarzavatul sunt aproape gata. Se încearcă cu furculița.
Se adaugă borșul, se lasă la clocotit puțin, timp în care carnea va prinde un gust mai bun, apoi se adaugă tăițeii de casă. Se adaugă sare, după gust.
Când tăițeii sunt gata fierți, se stinge focul. Se toacă mărar + pătrunjel + leuștean și o frunză de mărar uscată. Se adaugă la final, în ciorba de pasăre cu tăiței de casă.
Pentru budinca de griș, mai întâi se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat spumă albușurile presărate cu sare și cu 50 gr de zahăr. Se adaugă unul câte unul gălbenușurile, amestecând ușor după fiecare, pentru omogenizare. Se încorporează, treptat grișul.
Compoziția pentru budincă de griș se întinde într-o formă de copt unsă bine cu unt. Se dă la cuptorul încălzit la 180 grade, pentru 30-40 minute sau pnă se rumenește deasupra.
Între timp, fierbem laptele cu restul de zahăr amestecând până se topește zahărul.
Adăugăm și esența de vanilie în lapte, la final de fierbere.
Cand este coaptă budinca de griș, turnăm peste ea laptele fierbinte.
O servim glazurată cu dulceața preferată.