Ciorbă Rădăuțeană Rețetă autentică din Bucovina. Alternativa la Cioba de Burtă
Ciorbă Rădăuțeană Rețetă autentică din Bucovina. Alternativa la Cioba de Burtă
Publicat: Vineri, 18 Ianuarie 2019, 14:11 | Actualizat: Sambata, 31 Octombrie 2020, 18:07Ciorbă rădăuțeană s-a născut la Rădăuți. Inventatoarea rețetei, doamna Cornelia Dumitrescu, a descoperit acest mix de arome improvizând. Mai exact, aceasta a căutat o variantă mai bună și mai apetisantă a ciorbei de burtă.
Pasiunea ei pentru gătit a dus la nașterea acestui fel de mâncare deosebit. Astfel, ciorba rădăuțeană a ajuns cunoscută și în alte țări, datorită turiștilor care o descoperă chiar în Rădăuți, la restaurantul unde lucrează doamna Dumitrescu. Ce trebuie să conțină ciorba, chiar de la doamna Dumitrescu: “Carne de pasăre, legume, smântână, făină de grâu, ouă, oțet, usturoi, cimbru, dafin, piper boabe și sare.”
Pentru pregătirea acestei delicioase rețete ai nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente necesare pentru rețeta de ciorbă rădăuțeană
- 4-5 piepți de pui (cu tot cu os și piele, să rămână cca 450-500 g carne)
- 1 păstârnac mediu
- 3 morcovi mari
- o țelină medie
- 2-3 ardei grași medii
- 3-4 ouă
- o ceapă mare
- un pahar mare cu smântână grasă (20%)
- o lingură de oțet (sau după gust)
- 3-4 căței de usturoi
- o mână de pătrunjel, care se toacă grosier
- sare, piper boabe
- ardei iute (pentru servit)
Mod de preparare pentru rețeta de ciorbă rădăuțeană
După ce ați curățat ceapa, o lăsați întreagă și o puneți într-o cratiță mare, în 5 litri de apă. Tăiați restul legumelor (în afară de usturoi) și le adăugați împreună cu ceapa și carnea în cratiță.
Dacă doriți ca ciorba să aibă o culoare gălbuie, trebuie să căliți morcovii într-o crăticioară, în ulei, iar apoi îi adăugați în ciorbă spre sfârșit. Dacă preferați ca ciorba rădăuțeană să fie mai deschisă la culoare, lasați morcovii la fiert, fără să îi căliți.
Pe aceeași temăCând începe să se adune spuma dată de carne, se înlătură treptat cu o spumieră. După ce legumele s-au înmuiat, adăugați boabele de piper. Scoateți carnea după ce s-a fiert și feliați-o în felii subțiri. Apoi puneți-o înapoi în apă, pe foc până dă într-un clocot. Opriți focul, pisați usturoiul ca pentru mujdei și bateți ouăle bine cu smântână. Această compoziție se înglobează în apa clocotită și se amestecă bine.
Dacă doriți, puteți adăuga oțet și pătrunjel și puteți servi ciorba cu ardei iute.
Sursă foto și sursă de informare: discoverbucovina.info