Deliciu culinar pentru masa de Paște! Plăcintă de berbecuț, rețetă recomandată de Chef Florin Dumitrescu
Pentru că Paștele este o sărbătoare atât de specială, m-am gândit să împărtășesc cu voi o rețetă la care țin foarte mult: plăcinta de berbecuț. E o rețetă care m-a muncit foarte mult și țin la ea pentru că e inspirată din rețeta clasică a marelui Radu Anton Roman, pe care îl admir foarte mult pentru felul în care a reușit să ne reînvie vechile comori culinare românești. Am reinterpretat această rețetă, i-am adăugat ceva din stilul meu, am daptat-o la personalitatea mea. Nu în ultimul rând, este un omagiu adus lui Radu Anton Roman.
Publicat: Joi, 05 Aprilie 2018, 13:30 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 23:41Pentru că Paștele este o sărbătoare atât de specială, m-am gândit să împărtășesc cu voi o rețetă la care țin foarte mult: plăcinta de berbecuț. E o rețetă care m-a muncit foarte mult și țin la ea pentru că e inspirată din rețeta clasică a marelui Radu Anton Roman, pe care îl admir foarte mult pentru felul în care a reușit să ne reînvie vechile comori culinare românești. Am reinterpretat această rețetă, i-am adăugat ceva din stilul meu, am daptat-o la personalitatea mea. Nu în ultimul rând, este un omagiu adus lui Radu Anton Roman", este mesajul lui Chef Florin Dumitrescu pentru toate gospodinele care caută o sursă de inspirație pentru masa de Sărbători.
Plăcintă de berbecuț
Ingrediente:
- pulpă spate de berbecuț tocată – 1.5 kg
- ulei de măsline – 50 ml
- ceapă albă tocată – 200 g
- vin roșu sec – 450 ml
- scorțișoară baton – 2 buc
- aluat foietaj – 1 buc (ca să nu vă pun să vă faceți și aluatul)
- mărar – 3 leg
- brânză Roquefort sau Blue Auvergne – 250 g
- nucșoară – 25 g
- scorțișoară – 25 g
- ouă – 2 buc
- miere – 50 g
Mod de preparare:
Tocați carnea de berbecuț și gătiți-o cu ceapa, adăugați apoi și batoanele de scorțișoară. Acoperiți totul cu vin roșu și lăsați la fiert până e gătită. Când e gata, o lăsați la răcit și apoi o puneți la frigider timp de 24 de ore. După cele 24 de ore, amestecați carnea cu mărarul tocat, nucșoara și scorțișoara pulbere, sare și piper. Într-o tavă unsă cu grăsime (se poate folosi excesul de grăsime de la carnea gătită, unt sau untură) se așează foietaj întins, ungeți-l cu ou bătut cu miere, apoi adăugați compoziția de carne. Puneți pe toată suprafața compoziției bucăți de brânză mucegăită, apoi acoperiți cu foietaj. Repetați operațiunea încă o dată și puneți la gătit la 180 de grade Celsius la cuptor, până se rumenește bine aluatul. Sugestia mea este să nu mâncați plăcinta caldă, e chiar mai gustoasă a doua zi. Puteți să o serviți cu o salata verde și un pahar de vin roșu sau puteți pune peste plăcintă și un sos de brânză.
Spor la treabă și poftă bună!
Cea mai iubită emisiune culinară revine pe Antena 1 din 9 aprilie cu cel de-al cincilea sezon, un sezon ,,de poveste”, ce va dezvălui experiențele, dar și motivațiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase de pe banda misterelor se vor afla personaje speciale, ce speră ca ,,Chefi la cuțite” să se transforme într-un capitol important din viața lor.
Arena culinară a sezonului 5 va expune cele mai frumoase povești ale oamenilor ce au trecut pragul bucătăriei "Chefi la cuțite”. Gustul, plating-ul și combinațiile preparatelor vor dezvălui amănunte importante despre concurenți, iar fiecare farfurie va fi ca un jurnal deschis prin care chefii își pot cunoaște viitorii ucenici.