File de somon cu cartofi si sparanghel la cuptor și sos de piper verde
Ai poftă de somon și nu știi cum să-l combini? Rețeta File de somon cu cartofi si sparanghel la cuptor și sos de piper verde sigur te va inspira, iar gustul te va cuceri.
Publicat: Luni, 09 Aprilie 2018, 20:41 | Actualizat: Marti, 16 Martie 2021, 23:41Ai poftă de somon și nu știi cum să-l combini?
Rețeta File de somon cu cartofi si sparanghel la cuptor și sos de piper verde sigur te va inspira, iar gustul te va cuceri.
Ingrediente pentru File de somon cu cartofi si sparanghel la cuptor și sos de piper verde
- 500 g cartofi roșii
- 500 g cartofi albi
- 100 g făină
- 12 buc. sparanghel
- 800 g file de somon
- piper verde marinat
- piper verde normal
- 4 lămâi
- 200 ml smântână de gătit
- 100 g unt
- 500 ml ulei de măsline
- 3 cepe
- 8 căței de usturoi
- 200 ml vin alb, sec
- 50 g muștar
- 1 legătură usturoi verde
- 1 legătură pătrunjel
- 5-6 crenguțe de cimbru
- 50 g miere de albine
- 1 buc. ghimbir
- frunze de valeriană
- 1 rodie
Mod de preparare File de somon cu cartofi si sparanghel la cuptor și sos de piper verde
Preparare cartofi
Se curăță cartofii se taie în patru, se clătesc și se tamponează cu prosoape absorbante.
Se întind într-o tavă de aragaz, se stropesc cu ulei și se condimentează cu sare și piper.
Se dau la cuptor, la 200 de grade, pentru 25 de minute.
Preparare pește și sparanghel
Se prepară un sos din: zeama de la trei lămâi, ulei, sare, piper, miere de albine, ghimbir răzuit, 4-5 căței de usturoi răzuiți.
Porțiile de somon se vor unge cu acest sos și se vor lăsa la odihnit 20 de minute.
După cele 25 de minute timp în care cartofii au stat la cuptor, se scoate tava, se trag cartofii spre unul din capete și se așază la celălalt capăt, bucățile de somon unse pe ambele părți și cu câte o felie de lămâie șimo crenguță de cimbru deasupra, iar lângă ele, sparanghelul condimentat cu sare piper și puțin sos de la pește.
Se dă tava din nou la cuptor pentru 8-10 minute.
Preparare sos de piper verde
Se toacă mărunt o ceapă și 2-3 căței de usturoi, apoi se rumenesc bine în 2 linguri de ulei de măsline și se sting cu 100 ml vin alb și 100 ml apă fiartă.
Se lasă la fiert până se evaporă alcoolul și se pătrund bine ingredientele, apoi se adaugă piperul verde murat, zdrobit într-un mojar și piperul verde normal.
După câteva minute se adaugă muștarul și 50-70 ml smântână de gătit, iar spre final, se adaugă și 50 g unt.
Se potrivește gustul cu sare și se stinge focul.
După ce se temperează puțin, se adaugă usturoi verde și pătrunjel, tocate mărunt.
Se scoate tava din cuptor și se așază preparatele pe farfurii, decorând sosul cu semințe de rodie.
Puteți încerca și acest Somon cu sos pesto și legume, sau Somon la cuptor, cu garnitură de cartofi și spanac.